HomeSalutProtecció Civil impulsa un pla d'emergències per a pandèmies que substituirà l'actual...

Protecció Civil impulsa un pla d’emergències per a pandèmies que substituirà l’actual integrat al Procicat

La Comissió de Protecció Civil ha impulsat un pla d’emergències per a pandèmies que substituirà l’actual integrat al Procicat.

Este  divendres s’ha decidit donar-li llum verda i durant les pròximes setmanes està previst que el Govern l’aprove definitivament. Tal com ha explicat el conseller d’Interior, es tracta d’un pla que servirà per a incorporar tot l’aprenentatge adquirit arran de la pandèmia de la covid-19.

També ha subratllat la importància que dispose “d’entitat pròpia”, incorporant la perspectiva territorial, social, jurídica o econòmica. “Volem fer-ho més àgil i estructurat per futur pandèmies que puguen venir”, ha afegit Elena, “ens ajudarà a estar més preparats”.

De fet, el conseller ha apuntat que el document recull algunes qüestions que ni tan sols han estat “objecte” d’aquesta darrera pandèmia, però que s’han afegit a partir de l’aprenentatge de tots els departaments, les administracions i del conjunt de la societat.

Les principals novetats

El nou pla inclou l’obligatorietat per a tots els municipis de més de 20.000 habitants d’elaborar un pla d’actuació municipal per risc de pandèmies, d’igual manera que en disposen d’un per riscos com inundacions, nevades, ventades, en funció dels riscos que els poden afectar.

Pel que fa a l’anàlisi del risc, incorpora les dades de vulnerabilitat mitjançant la introducció de paràmetres socials. Així, a banda dels grups de població de major transmissibilitat, s’afegeix aquella població que no té risc de gravetat, però la situació de la qual pot patir empitjoraments severs en aspectes socials, psicològics o econòmics, fruits de la pandèmia.

Igualment, comptarà amb paràmetres territorials per definir i analitzar la vulnerabilitat territorial, tenint en compte les diferències demogràfiques, econòmiques, geogràfiques, de mobilitat i socials entre territoris.

Quant a l’estructura organitzativa, hi haurà figures de coordinació i direcció per facilitar la gestió i la presa de decisions com els consells assessors territorials, presidits pels delegats de Govern i on hi són presents els ens locals i els diferents departaments de la Generalitat.

Igualment, s’institucionalitza el paper del president del Govern en la jerarquia de decisió i gestió, especialment pel que fa a les mesures restrictives que eventualment es puguen decidir.

També es reforça el comitè tècnic del pla per poder fer les propostes de mesures a prendre (imposició de restriccions, aixecament d’estes…) al comitè de direcció del pla, format pels titulars de les conselleries d’Interior i de Salut.

Una de les novetats rellevants és la introducció d’un grup d’assessorament jurídic en l’estructura del pla per a la definició i la interpretació de la normativa de les mesures que es puguen decidir. També comptarà amb el grup de medicina legal i forense per garantir una resposta suficient en eventuals escenaris de pandèmies que comporten una mortalitat molt elevada.

Finalment, s’institucionalitza i es regulen els plans sectorials que han de realitzar els diferents departaments i organismes de Govern per adaptar els diferents sectors a l’evolució de l’emergència.

Aprovació en les pròximes setmanes

“És posar negre sobre blanc tot allò que hem anat incorporant, una pandèmia té moltes derivades i, desgraciadament, perquè l’hem patit, hem après molt”, ha conclòs.

El titular d’Interior ha assenyalat que avui ja s’ha informat favorablement, així que el pla s’aprovarà en les pròximes setmanes pel Govern després del treball previ dels departaments implicats.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

62 + = 70

Últimes notícies