HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catProtegir el Delta és faena de tots

Protegir el Delta és faena de tots

Totes i tots tenim encara en ment les impactants imatges del delta de l’Ebre plens d’autocaravanes conseqüència de l’èxode de turistes que, aprofitant la finestra en les restriccions sanitàries que ha permès la Setmana Santa, han desembarcat a borbollades al Parc Natural a la recerca d’espai a l’aire lliure però que ha provocant una massificació i un col·lapse sense precedents.
El delta de l’Ebre està tocat i els darrers temporals han accentuat i accelerat la seva regressió fins a deixar-lo en un estat fràgil que necessita una intervenció urgent per part de totes les administracions i el que és més important, que hi estiguin disposades a comprometre’s i intervindre de manera urgent i sense dilació.

Això és el que està fent el Govern d’Espanya, que ha mostrat el seu compromís amb fets com la inversió de 4,5 milions d’euros al delta de l’Ebre, destinats d’una banda a pal·liar els efectes del temporal Glòria i de l’altra a millores i actuacions de conservació de les zones naturals litorals, accions que han permès recuperar la funcionalitat del litoral i evitar importants pèrdues econòmiques en els sectors arrosser, marisquer, pesquer i el turístic, i s’han pogut restablir els valors ambientals d’importants zones naturals, així com evitar danys de major consideració a conseqüència del temporal Filomena del passat 10 de gener.

Aquest compromís també es plasma en la redacció del Pla de protecció per al delta de l’Ebre, un pla en revisió, del qual ha de sortir un full de ruta i una taula tècnica per a treballar i atendre les demandes del territori, amb el qual, per primera vegada s’ha vist l’aposta d’una administració per abordar la problemàtica del Delta.

Però aquest compromís ha de comptar també amb la contribució i l’esforç del Govern de la Generalitat, perquè la gestió del Domini Públic Marítim Terrestre és una competència compartida entre la Generalitat i l’Estat des del 2008, i és competència exclusiva de la Generalitat la protecció dels seus espais naturals inclosos a la xarxa natura 2000, entre ells tot el litoral del delta de l’Ebre.

La situació viscuda aquests dies de vacances al Delta ha estat molt preocupant, hem sofert una invasió descontrolada a un Parc Natural i els responsables de la seva protecció, el Govern de la Generalitat, no ha estat capaç d’evitar-ho i, una vegada més, ha demostrat que no està per la faena. I dic una vegada més perquè recordem que la Generalitat disposa des del mes de maig de 6 milions d’euros per a inversió al Delta, gràcies a una esmena del PSC i amb el suport de tots els grups parlamentaris, i encara no ha estat capaç d’invertir-los. Les actuacions al Delta, en tots els seus aspectes, requereixen una inversió i una implicació continuada en el temps per part de totes les administracions competents, no només de l’Estat sinó també per part de la Generalitat.

Ningú vol la mort del Delta ni tornar a veure imatges com les del cap de setmana passat, però si no hi posem seny això pot ser l’inici de la fi. Per això demanem al Govern de la Generalitat que compleixi amb els seus compromisos, que s’impliqui en la protecció del delta de l’Ebre i que faci el que calgui per protegir aquest espai natural que tant ens estimem i que tant ens necessita.

Enric Roig Montagut
Enric Roig Montagut
1r tinent d’Alcaldia i Regidor d’Urbanisme, Cultura i Habitatge
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

88 + = 89

Últimes notícies