Maria està al càrrec del seu pare, depenent, amb Alzheimer i un procés de deteriorament cognitiu que avança de pressa. S’ha perdut dos vegades i, de vegades, respon de manera violenta. En vol tindre cura, de moment no vol ingressar-lo en una residència, però necessita ajuda. Este és un cas habitual en què la Unitat de Psicogeriatria de l’Hospital Santa Creu de Jesús pot intervindre de manera efectiva, amb un ingrés temporal del pacient i prestant suport i acompanyament a la família.
No només gent gran
L’objectiu d’esta unitat hospitalària és l’atenció al pacient geriàtric amb alteracions conductuals associades a una demència. L’espai compta amb 16 llits i la durada dels ingressos pot ser d’unes setmanes o uns mesos, fins a l’estabilització del malalt. El responsable mèdic de la Unitat de Psicogeriatria, el doctor Ivan Bueno, explica que a pesar que el pacient acostuma a ser d’edat avançada, cada vegada ingressa gent més jove amb antecedents per addiccions que desenvolupa problemes cognitius i precisa atenció. “La nostra unitat evoluciona igual que ho fa la societat, amb perfils de pacients que abans no eren habituals. Ens trobem, a més, en un buit al sistema sanitari de les nostres terres, on l’atenció al malalt psiquiàtric amb problemes cognitius només la presta la Fundació Pere Mata i nosaltres”.
Més coneguts
A pesar que esta unitat és cada vegada més coneguda, encara toca fer pedagogia, també entre el mateix sector sanitari. “Els pacients ens arriben de consultes externes, dels equips d’atenció domiciliària (PADES) o dels hospitals d’aguts. Malgrat que hi ha una major sensibilització, hem de continuar fent difusió a l’atenció primària i a la societat en general”, explica la supervisora de la Unitat de Psicogeriatria, Eli Mulet. En este sentit, el doctor Ivan Bueno diu que massa sovint els arriben pacients després que les seues famílies s’hagen passat mesos trucant a portes sense saber on anar.
I quina és la resposta mèdica a un perfil de pacient habitual d’esta unitat? “Abans ens basàvem molt en la contenció de riscos, però ara també amb l’objectiu d’un retorn ràpid al domicili del pacient”, assenyala Bueno.
música per als sentits “Treballem amb el pacient d’una manera molt individualitzada, perquè cadascú és diferent. Busquem la seua història de vida per tal de familiaritzar-nos amb les coses que el fan sentir bé. La música, per exemple, ens ajuda molt en el treball d’estimulació cognitiva”. En parla Carme Franch, educadora social, un perfil professional clau en l’atenció al pacient de psicogeriatria.
La família, una peça clau
Les famílies són un element imprescindible en l’atenció al pacient. “Els familiars fan un esforç molt important, que desgasta molt. Però el seu paper és fonamental en la cura del pacient. Els necessitem a prop perquè els tractaments funcionen”, explica la infermera Joana Chavarria.
El doctor Ivan Bueno posa en valor el treball multidisciplinari de l’equip de psicogeriatria, on les professionals en cures d’auxiliar d’infermeria (TCAI) tenen un rol determinant. “La complexitat dels nostres pacients requerix un treball en xarxa de professionals interdisciplinaris i amb una actitud especial”.
Inversió en tecnologia amb l’objectiu de “Contenció Zero”
La contenció dels pacients de psicogeriatria és un dels principals reptes dels professionals. “La teràpia farmacològica sovint és necessària, però té efectes secundaris, com ara el risc de caigudes”, assenyala el doctor Bueno. Este fet i la voluntat de millorar els tractaments i el respecte a la dignitat del pacient ha comportat una evolució del seu maneig, on la tecnologia, junt amb els professionals, juga un paper clau. L’Hospital Santa Creu ha invertit en la millora de la Unitat de Psicogeriatria introduint ginys tecnològics, com ara sensors de moviment, càmeres de vigilància o polseres individuals, que permeten avisar els sanitaris si un pacient s’aixeca del llit. “Evitar les subjeccions i crear espais on el pacient puga caminar lliurement és un dels reptes que hem aconseguit crear”, afirma la supervisora Eli Mulet.