HomeSocietatRecomanacions per afrontar l'onada de calor

Recomanacions per afrontar l’onada de calor

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) preveu que onada de calor davant la previsió de temperatures extremes a partir de dimarts.

Demà dimarts, 12 de juliol, arriba una altra onada de calor. Segons preveu el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) les temperatures extremes a partir de dimarts es mantindrà al llarg de tota la setmana, i registrarà temperatures superiors als 40 graus en gran part del territori.

Per este motiu, s’han donat a conèixer diverses recomanacions per als ciutadans per tal d’afrontar la situació. Són consells de Protecció Civil que poden ajudar a tenir cura de l’estat i el benestar físic en els diferents àmbits i escenaris del dia a dia.

 

Controla la temperatura a casa

Si et quedes a casa durant un episodi d’onada de calor, mantenir una bona temperatura a la llar és clau. Per això és recomanable que durant el dia, s’abaixen les persianes de les finestres on toca el sol, i durant la nit, obrir-les per poder refrescar les diferents habitacions.

També és recomanable recórrer a algun tipus de climatització com ventiladors o aire condicionat. En el cas de no tenir cap d’estos aparells, s’ha de mirar de passar com a mínim dos hores al dia en llocs climatitzats com centres comercials, cinemes. També és important refrescar-se sovint amb dutxes o tovalloles mullades amb aigua, així com beure aigua fresca de forma regular.

 

Evitar el sol al carrer

En cas que s’haja de sortir al carrer cal evitar el sol directe, i procurar caminar per l’ombra, i descansar en llocs frescos del carrer o en espais tancats que estiguen climatitzats. Cal portar una gorra o un barret, utilitzar roba lleugera com de cotó, i de colors clars.

Procureu caminar per l’ombra, estar sota un para-sol quan sigueu a la platja i descanseu en llocs frescos del carrer o en espais tancats que estiguen climatitzats, i sobretot evitar sortir a les hores de més calor com també les activitats físiques intenses.

 

Si has d’agafar el cotxe

Protecció Civil recomana evitar viatjar amb cotxe durant les hores de més calor, però en cas que es tinga d’agafar s’ha de portar sempre líquids per hidratar-se.

És molt important no deixar mai, en cap cas, els nens, ni persones vulnerables, ni animals de companyia a l’interior del vehicle amb les finestres tancades, ja que el risc de patir un cop de calor s’incrementa notablement.
Per als viatges llargs, un consell rellevant és aturar-se periòdicament per descansar i refrescar-se.

Finalment, també s’ha de prestar certa atenció als canvis sobtats de temperatura que es produeixen en entrar i sortir del vehicle.

Recomanacions durant els àpats

Un dels consells que també és important fer menjades lleugeres, evitar els menjars molt calents i els que aporten moltes calories com les salses, els fregits i els arrebossats, i prendre aliments rics en aigua com fruites, verdures i hortalisses, que ajuden a recuperar les sals minerals perdudes per la suor. Per contra, Protecció Civil recomanar no prendre begudes alcohòliques per no fer pujar la temperatura corporal.

Persones grans i cops de calor

Si coneixes una persona d’edat avançada, és crucial visitar-los un cop al dia, i ajudar-los a seguir estos consells. En cas que prenguen medicació, s’ha de revisar amb el seu metge si esta pot influir en la termoregulació i si s’ha d’ajustar o canviar.

Si trobeu alguna persona patint un cop de calor, s’ha d’avisar urgentment els serveis mèdics o el 112, traslladar l’afectat a un indret més fresc i mentrestant arriben donar-li aigua, mullar-la i ventar-la.

Redaccio N.B.
Redaccio N.B.
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 57 = 67

Últimes notícies