Recuperació en V o U

Una de les preguntes que es fan la majoria d’economistes en l’àmbit mundial és si en la recent crisi econòmica provocada pel coronavirus, Covid-19, és si la recuperació serà en forma de V o de U. És a dir, una recuperació ràpida de l’economia dibuixarà una gràfica en forma de V en el cas que vulguem fer una anàlisi gràfica de les dades del PIB, mentre que una recuperació més lenta dibuixarà una U.

El cert que després de més de set mesos que van aparèixer les primeres notícies sobre aquest virus i cinc des de l’inici del confinament, realment la sensació d’una recuperació ràpida en forma de V s’esvaeix a marxes forçades, entre altres coses perquè a hores d’ara encara no s’ha trobat una cura a aquest virus maleït. En poques paraules i molt entenedores: sense remei al coronavirus no hi ha recuperació econòmica que valgui a curt termini.

Per tant, tot indica que ens toca patir un cop més i anem cap a una recuperació més lenta en forma de U. Tanmateix, a diferència de la crisi immobiliària de l’any 2008, aquest cop sortirem més aviat de la crisi. Entre altres coses, perquè aquest cop ningú prendrà les mateixes decisions que a l’anterior crisi, les quals foren nefastes i agreujaren encara més els efectes maleïts de les crisis econòmiques: atur, fallides d’empreses, misèria i augment de la pobresa.

Per sort, per a la gran majoria de la població els gestors de política econòmica actual estan més per la labor de realitzar polítiques keynesianes expansives per tal de lluitar contra l’actual crisi econòmica. La veritat que més d’un polític va aprendre de l’anterior crisi és que per lluitar contra elles, les polítiques restrictives, en compte de millorar l’economia el que fan és empitjorar-la. Bé, per explicar-ho senzillament: era com intentar apagar un foc amb gasolina. El desastre que provocaren no cal recordar-ho.

Pel que respecta a les Terres de l’Ebre, sense encara tenir dades estadístiques oficials, i tenint en compte que vivim en una economia interrelacionada i global, sembla que aquesta crisi no serà tan profunda com l’anterior.

El fet de dependre bastant de l’agricultura, sector que ha demostrat ser immune a la crisi del coronavirus fins ara. També, haver estat un territori aïllat durant l’hivern, haver tingut un mínim de casos, i ser reconegut com a territori amb escassos casos de coronavirus està generant que molta gent de l’àrea metropolitana triï les nostres terres com a ubicació per passar les seves vacances. Aquest fet està provocant que sigui un juliol, que en un primer moment feia sospitar com un desastre total, millor de l’esperat amb una gran quantitat de turistes visitant els nostres pobles, sobretot els caps de setmana.

Malgrat tot, les observacions s’han d’agafar amb pinces, almenys, fins que hi hagin dades oficials i tenint en compte que en qualsevol moment pot hi haure un rebrot considerable que provoqui un confinament general.
Així mateix, ara per ara, pel que es veu per la majoria de pobles costaners i no tan costaners de l’Ebre, podem afirmar, en certa cautela, que allò que podria haver estat un desastre per a l’economia ebrenca, al final pot ser una gran oportunitat.

Batiste Forcadell
Batiste Forcadell
Llicenciat en economia per la UNED
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

59 + = 61

Últimes notícies