HomeSense categoriaRecuperem el pont de Barques

Recuperem el pont de Barques

Tortosa és una ciutat amb un envejable patrimoni tant cultural com natural, amb una història sempre lligada al riu, la nostra via de comunicació amb el món i que tant ha marcat la nostra idiosincràsia, el nostre caràcter, la nostra forma de comunicar-nos i d’entendre la nostra ciutat i el territori. El riu va determinar el naixement de la ciutat i la seva navegació en va ser motiu de prosperitat, no en va tot el que hi està vinculat té una gran importància per als tortosins i tortosines.

I el monument franquista no n’ha estat una excepció. Després d’anys de controvèrsia, finalment s’anuncia la seva retirada per part del vicepresident Pere Aragonès, la consellera de Justícia Ester Capella i l’alcaldessa de Tortosa Meritxell Roigé, escenificada en un dia simbòlic com és el 45è aniversari de la mort del dictador. Amb aquest anunci iniciem una nova etapa en la relació de Tortosa amb el riu, ja que podem recuperar aquest espai per a la nostra ciutat i els tortosins i tortosines. 

És amb aquesta voluntat que Movem Tortosa va presentar la moció per reclamar la construcció d’una passarel·la que comunique Ferreries amb el nucli històric aprofitant la pilastra del mig del riu un cop la Generalitat en retiri el monòlit franquista, moció aprovada per 19 vots (Movem Tortosa, ERC, PSC i Junts) dels 21 que conforma el ple de l’Ajuntament.

Aquest és el primer pas per recuperar el primer pont de Tortosa, l’únic pas estable que va existir entre Saragossa i el mar durant segles. Un pont de fusta i barques primer, que al segle XIX va passar a ser també el primer pont de ferro de la ciutat, conegut com a pont de la Cinta, que va ser dinamitat a l’abril de 1938 pels republicans en un intent d’impedir l’avanç de l’exèrcit franquista. Una maniobra de retirada que va marcar la Batalla de l’Ebre, i que va deixar la ciutat amb més d’un 75% dels edificis malmesos i dividida físicament i ideològicament.

Sense oblidar el passat per mai repetir-lo però mirant endavant, iniciem una nova dinàmica en la vida econòmica i social de la ciutat. D’aquí la importància tant urbanística com simbòlica d’aquesta nova passarel·la, que passarà a ser nexe d’unió entre la ciutat històrica, Remolins i Ferreries. S’ha d’entendre com una oportunitat, ja que els ponts són un nexe de comunicació i d’unió de persones, comerç i de mons diferents, a vegades oposats i d’altres complementaris, a més a més de ser un mirador al riu. No només són un lloc de pas sinó de trobada i només la gent que viu en una ciutat que ha crescut a banda i banda de riu pot arribar a comprendre la importància dels ponts per a una ciutat i els seus habitants. Un pont millora la comunicació dels barris que connecta i conseqüentment li dona vida i prosperitat als seus comerços, apropant serveis a banda i banda de riu. Amb aquesta passarel·la salvem la barrera urbanística que suposa el riu i a la vegada afavorim nous models de mobilitat per a la ciutat.

En definitiva, es recupera així un espai per a tota la ciutadania, que esdevindrà un nou pas de vianants i de bicicletes i farà una ciutat més amable i dinàmica. Una transformació urbana que dignificarà l’espai i la ciutat, apropant encara més els seus barris, millorant la comunicació i la fluïdesa amb aquest nou eix d’unió.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

21 + = 27

Últimes notícies