TERRES DE L’EBRE // L’expedient per a obtenir els permisos per a instal·lar a Jesús el nou accelerador lineal donat per l’empresari Amancio Ortega ja està en mans del Servei de Coordinació d’Activitats Radiològiques de Catalunya (SCAR), un cop l’Institut Oncològic de la Catalunya Sud, a través del servei de protecció radiològica i física mèdica de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus, n’ha redactat ja la memòria pertinent per encetar tota la tramitació, però els responsables d’oncologia i de física del mateix hospital reusenc han comparegut avui des de Tortosa per a alertar que els terminis de tramitació, substitució de l’aparell actual pel nou i calibratge de l’accelerador d’última generació són els que va avançar la directora territorial de Salut, Mar Lleixà, i no pas els que exigix la nova plataforma Nou Accelerador Lineal de Tortosa. És a dir, un any pel cap baix i no els sis mesos que demanava el nou grup de pressió. “Pensar que el nou accelerador lineal pot estar funcionant al desembre no és realista”, ha tancat Manel Artigues, cap de protecció radiològica i física mèdica de l’hospital de Reus. Tant ell com Lleixà s’han compromés a intentar escurçar els terminis, però també han matisat que no depén d’ells. Artigues calcula que la tramitació administrativa, que inclou la llum verda no només de la Generalitat sinó també del Consell de Seguretat Nuclear espanyol i del ministeri d’Indústira, pot trigar uns sis mesos; la substitució de l’aparell, dos i mig i la calibració per part del servei de física, uns quatre mesos més. Així ho haurien transmés als membres de la plataforma en una trobada avui mateix.
Per la seua banda, el cap de servei d’oncologia de l’Hospital de Sant Joan, Joan Borràs, ha reivindicat que l’accelador lineal ha d’anar en última instància al Verge de la Cinta com a hospital d’aguts de referència a les Terres de l’Ebre, on assegura que l’institut oncològic té previst ampliar-ne l’assistència i l’atenció oncològica amb nous espais i més metges, però això no serà possible fins que l’Ajuntament de Tortosa en desencalle la tramitació urbanística, que va aturar perquè la majoria de grups polítics no volen que s’hi instal·len nous serveis fins que no es resolguen els problemes d’accessibilitat i mobilitat.
Borràs també ha assegurat que actualment els pacients oncològics ebrencs que han d’anar a tractar-se a Reus per la falta de prestacions de l’accelerador lineal de Jesús està entre el 30% i el 35%, quan la plataforma Nou Accelerador Lineal situava esta disfunció en el 54%. Borràs atribuïx la diferència a pacients que han d’anar a Reus perquè s’han de fer altres tractaments complementaris o perquè ells mateixos trien el centre del Baix Camp, i ha assegurat que en qualsevol cas els que reben tractament a Jesús ho fan en “les mateixes condicions i garanties” que els pacients que s’atenen a Reus.