HomeSense categoriaResum2020 · En defensa del territori

Resum2020 · En defensa del territori

EDICIÓ PAPER // La lluita pel territori, també contra la massificació eòlica, ha compartit protagonisme amb la pandèmia i el Glòria. El 2020 ha dixat una AP-7 lliure de peatges i el compromís del Govern de retirar el monument franquista de l’Ebre. A més, el Castor escriu nous episodis. El jutge de Vinaròs envia a judici dos responsables del projecte per un suposat delicte contra el medi ambient i el Suprem obliga l’Estat a retornar als bancs els 1.350 milions de la indemnització, la qual cosa s’assumirà amb càrrec a deute públic.

L’1 de gener l’AP-7 dixa de ser de pagament entre Alacant i Salou. Un mes després, la via absorbia 7.500 vehicles més cada dia entre Tarragona i València. Alhora, el trànsit cau més d’un 40% a l’N-340 i els transportistes demanen que s’hi aixeque la restricció de pas. El 31 d’agost del 2021 es preveu alliberar la resta de l’autopista fins a la frontera francesa.

El 3 de gener, el trencament de la canonada principal del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) a l’Ampolla s’enduia vehicles, causava desperfectes i dixava sense subministrament els consorciats durant 40 hores. La inspecció va resoldre que les filtracions d’aigua salobre d’un reg van erosionar la infraestructura. El Consorci va monitoritzar l’estat de tota la xarxa des de dins i ha canviat cinc trams de la canonada principal entre l’Ampolla i Cambrils.

També al gener, el PSC s’incorporava al govern municipal de Tortosa, fins al moment format únicament pel grup de Junts per Tortosa. Tot i seguir amb una minoria de 10 de 21 regidors, amb els tres regidors socialistes el govern municipal es va reforçar. El pacte va fixar les línies estratègiques del Pla d’acció municipal (PAM) i ha intentat dixar fora de la gestió municipal les discrepàncies que els dos grups mantenen políticament en qüestions d’àmbit nacional.

Al març, en plena crisi de la covid-19, l’Ajuntament de Tortosa anunciava que Florette construiria una planta al polígon Catalunya Sud. El projecte crearà més de 300 llocs de treball directes i indirectes, i suposarà una inversió de 13 milions. Els treballs a la planta, que es preveu posar en marxa la primavera del 2021, avancen a bon ritme. S’hi envasaran 25 milions de bosses anuals d’hortalisses fresques -amb productes parcialment procedents de les Terres de l’Ebre- per a amanida.

Al juny el Parlament va aprovar la Llei de protecció de les oliveres monumentals, concretament els exemplars de més de 3,5 metres de perímetre. Les entitats del territori que lluiten contra l’espoli d’oliveres mil·lenàries veuen insuficient la normativa  i exigixen que se’n desplegue el reglament pertinent, però valoren que s’ha frenat l’espoli. 

També abans de començar l’estiu Acuamed va finalitzar la neteja de l’embassament de Flix amb l’extracció de 73.322 metres cúbics addicionals de llots tòxics. Les tasques s’han allargat durant deu anys arran de l’esclat d’un escàndol de corrupció al voltant de les empreses públiques i privades responsables de l’obra i l’acabament en fals dels treballs. La societat estatal Tragsa ultima el desmantellament de les instal·lacions i la restauració de la zona.

El 27 juny, els alcaldes dels municipis afectats per l’incendi del 2019 van commemorar a Flix el primer aniversari del foc amb una plantada d’oliveres. El territori demana ampliar les zones de reg per a recuperar finques cremades i més ajudes econòmiques, enmig de la liberalització de les renovables i la proliferació massiva de projectes eòlics i solars.

El decret d’energies renovables de la Generalitat, aprovat a finals del 2019, ha donat pas a una allau de projectes d’energia eòlica. Durant l’any han entrat a tràmit gairebé una quarantena de projectes malgrat l’oposició de veïns i entitats del territori, i encara el govern ha desestimat un 65% dels projectes  a través de la Ponència d’energies renovables. Ni promotors ni veïns contraris, sobretot a la Terra Alta, n’estan satisfets.

El 20 de novembre, en el 45è aniversari de la mort de Franco, el Govern va anunciar que té enllestits els projectes per a retirar el monument franquista de l’Ebre a Tortosa. El vicepresident Aragonès i la consellera Capella van anunciar que es farà l’estiu vinent i costarà uns 200.000 euros. Un nou col·lectiu ciutadà ha sortit a l’arena pública per a defensar-ne la reinterpretació pedagògica.

En l’àmbit cultural, com en l’esportiu, ha estat l’any dels ajornaments per la pandèmia, però també han quedat alguns noms propis. La Banda Municipal de Música d’Alcanar ha rebut la Creu de Sant Jordi i a l’octubre va morir el lingüista tortosí Joan Beltran. Alguns festivals i espectacles han buscat models alternatius en format virtual o en línia, mentre que altres, com la Mostra de Jazz de Tortosa, s’han mantingut presencialment amb restriccions d’aforament. 

Redaccio ACN
Redaccio ACN
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

8 + 2 =

Últimes notícies