HomePolíticaRibera respon a Jordà que el cabal ecològic del riu Ebre "està...

Ribera respon a Jordà que el cabal ecològic del riu Ebre “està garantit”

La vicepresidenta tercera del govern espanyol, Teresa Rivera, ha respost este dimarts en una entrevista a TV3 a la carta que la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, li va enviar per demanar que es garantisca el cabal ecològic de l’Ebre per protegir la biodiversitat i fer viable el cultiu d’arròs. Segons Ribera, el cabal ecològic de l’Ebre està “evidentment garantit”. “La consellera m’ha enviat diverses cartes i hem parlat per telèfon en diverses ocasions. Tinc la millor relació amb ella, i crec que dialogant i no només amb cartes es pot tenir millor relació”.

“Nosaltres complirem amb les nostres obligacions de manteniment del cabal ecològic, de preservació d’aquest espai tan important, la desembocadura de l’Ebre, i també amb les obligacions, drets i garantia d’aigua, sobretot aigua de boca, però cal demanar màxima prudència en els consums domèstics”, ha dit.

No ha descartat possibles restriccions de l’ús domèstic d’aigua per a regar o per a omplir piscines. “Això ja ho veurem”, ha dit. Ha recordat que a Catalunya esta qüestió ha quedat resolta en l’acord al Parlament, i “les garanties del bon estat de l’Ebre i del cabal ecològic són també una garantia pels ecosistemes a la desembocadura, i caldrà veure què passa respecte als cultius que poden veure com es redueix la disponibilitat d’aigua a aquesta zona si necessitem mantenir el caudal ecològic de l’Ebre”.

Ribera també ha afirmat que el seu govern “és conscient” de la situació “molt complicada” a què s’enfronten molts agricultors, i ha apuntat que la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) treballa des de fa temps amb les Comunitats de Regants del Canal d’Urgell per garantir, en primer lloc, l’abastiment humà i per maximitzar l’eficiència del recurs abans d’entrar en limitacions.

“Cal pensar si cal entrar en limitacions i quines són les alternatives per als agricultors, tant pel que fa a l’accés a l’aigua o amb recursos no convencionals”, ha dit.

A més, segons Ribera, el seu govern manté un “contacte estret” amb l‘Agència Catalana de l’Aigua i amb la Generalitat, perquè la qüestió “té molt a veure amb les competències de la Generalitat”. “És important que treballem junts” i que treballem per aplicar l’acord que es va assolir al Parlament, perquè seran “uns mesos complicats” on caldrà assegurar l’aigua de boca i “després el confort d’una part dels nostres ciutadans que són clau a la cadena alimentària i que veuen amenaçada la seua activitat”.

Segons Ribera, La Confederació de l’Ebre fa mesos que treballa en la reducció de consums i la comunitat de regants ha mostrat la seua responsabilitat. Té “poc sentit”, ha dit, discutir sobre la responsabilitat de la situació actual i ara toca “gestionar les coses d’una altra manera” i “invertir” en infraestructures.

“Crec honestament que la Confederació ho ha fet molt bé i que el diàleg amb els regants és fonamental”. “No crec que tinga sentit gastar energia en veure si l’Agència Catalana de l’Aigua o la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre haurien d’haver fet coses abans o després”, perquè “fa mesos que adopten restriccions”.

Ribera ha recordat el Ministeri d’Agricultura treballa per donar cobertura als agricultors que s’han vist afectats per la sequera. “Estem treballant en una cobertura econòmica que va començar amb una reducció dels mòduls” i segueix amb “ajudes explícites per la manca de producció no afecte la viabilitat de famílies senceres dedicades al sector”.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 9 = 12

Últimes notícies