HomeSense categoriaSalut comença a les Terres de l'Ebre a realitzar testos ràpids a...

Salut comença a les Terres de l’Ebre a realitzar testos ràpids a usuaris de residències de gent gran simptomàtics

Segons ha comunicat en una nota oficial la Regió Sanitària de les Terres de l’Ebre davant la crisi sanitària i social motivada per la pandèmia del coronavirus SARS-CoV-2 es fa necessària una intervenció d’alta intensitat assistencial a la població que viu en l’àmbit residencial per part dels dispositius sanitaris disposats al territori, amb el lideratge de l’Atenció Primària i Comunitària (APIC). Aquesta intervenció és promoguda pel Departament de Salut (DS) i el Servei Català de la Salut (CatSalut). 

El millor entorn d’atenció sanitària de les persones, sempre que sigui possible, és el domicili, entenent la residència com el domicili, ja que n’és garantia d’estabilitat. Tant es així que el sistema s’ha de coordinar i donar resposta a la persona en el seu domicili de manera individualitzada, i segons criteri clínic, donada la major afectació a les persones fràgils i que viuen en centres residencials (per la seva vulnerabilitat) i la pressió que els efectes de la pandèmia desencadena sobre les estructures assistencials sanitàries de tot el sistema de salut; també per l’impacte sobre totes les persones en general, i especialment sobre els professionals sanitaris i els professionals de cura i atenció social de l’àmbit residencial.

El col·lectiu de persones residents en els diferents dispositius residencials es considera un dels col·lectius prioritaris alhora de realitzar el test per identificar la malaltia tan aviat com sigui possible. Per tant, es realitzarà el test a les persones residents. Aquest s’utilitzarà per confirmar-ne si la simptomatologia suggestiva confirma la malaltia de COVID 19 positiu i per poder segmentar correctament els residents. 

L’APIC té la competència per realitzar aquest test, segons disponibilitat, aquest pot ser de tipus serològic que permet la realització i obtenció del resultat a la mateixa residència; o es realitzarà la recollida de mostra per realitzar RT-PCR, aquesta estratègia és pot modificar segons els protocols de salut pública vigent a cada moment. 

Durant ahir diumenge i avui dilluns la unitat de recollida de mostres, en coordinació amb els equips d’Atenció Primària ambdós de la Gerència Territorial de l’ICS han pres mostres als usuaris asimptomàtics de dues residències que tenien algun cas de COVID-19 confirmat. Es tracta de les monges de les Carmelites d’Amposta, a les quals se’ls ha fet prova de PCR a més de dues treballadores que actualment hi presten serveis. 

Així mateix, avui s’han realitzat les PCR als residents de la residència Natzaret de Móra d’Ebre. En ambdós casos s’espera que els resultats de les proves es puguin conèixer demà dimarts .A la resta de residències es realitzaran les proves en cas que hi hagi algun cas positiu, i es valorarà i prioritzarà a partir de demà en quines s’aplica. 

Des de la Regió Sanitària Terres de l’Ebre s’està col·laborant estretament amb la delegació del Departament de Treball Afers Socials i Família en la gestió de la situació amb les residències. Els equips d’AP estan desenvolupant la seva tasca en el marc del Pla d’acció per la gestió de persones en l’àmbit residencial i l’assistència sanitària en situació de pandèmia per COVID-19, realitzant l’atenció assistencial i la formació dels professionals en l’entorn residencial, així mateix, des d’Atenció Primària de la gerència territorial de l’ICS Terres de l’Ebre s’ha realitzat una guia d’utilització adequada dels EPIS per als professionals responsables de cada residència, amb qui es treballa de forma coordinada i intensa

Tests ràpids serològics

En una primera tramesa, la Regió Sanitària Terres de l’Ebre ha rebut 343 tests ràpids serològics, aquests test detecten anticossos, actualment es prioritza el seu ús a residències, però és necessari que la persona presenti símptomes de varis dies d’evolució per ser fiales, ja que en cas de ser positiu permet prendre decisions de formà rapida 15 minuts a peu de llit, en cas de ser negatiu cal fer PCR que continua sent la prova més fiable.  Aquests tests, s’han lliurat als equips de primària i serà a partir de demà dimarts que es realitzaran proves a treballadors de residències que es troben amb simptomatologia a casa, així com en aquells residents simptomatològics que es cregui oportú. 

Atenent a l’estratègia indicada al Pla d’Acció per la gestió de persones en l’àmbit residencial  i en funció dels resultats de les proves PCR així com dels tests ràpids, tipus de residència i possibilitats de sectoritzar i separar els residents segons resultats es prendran les mesures de manera individualitzada per garantir les decisions més adients, concretar el tipus d’intervenció a desenvolupar per cadascuna d’elles i definir quina gestió dels fluxos és més adient per garantir el correcte compliment dels processos assistencials encarregats de donar resposta a les necessitats de salut i cures de les persones.

 

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 80 = 87

Últimes notícies