HomeSense categoriaSalut inicia un programa per prevenir el consum de risc d'alcohol en...

Salut inicia un programa per prevenir el consum de risc d’alcohol en 27 farmàcies de l’Ebre i del Camp de Tarragona

TERRES DE L’EBRE // Un total de 27 farmàcies de les Terres de l’Ebre i del Camp de Tarragona participen en el programa pilot d’identificació precoç i d’intervenció breu del consum de risc d’alcohol. El projecte pretén avaluar la utilitat i l’acceptació d’una estratègia d’identificació precoç i intervenció breu a les persones que presenten un consum de risc. S’adreça a la població que tenen prescrits medicaments que interaccionen amb l’alcohol, estan embarassades o planificant un embaràs. La prova pilot es posa en marxa avui dilluns, 1 de març, i s’estendrà durant tot un mes fins al dijous 1 d’abril. L’experiència permetrà valorar si fa extensiva a tot Catalunya.

Les farmacèutiques i farmacèutics duran a terme un cribratge del consum d’alcohol a les persones que sol·liciten uns determinats fàrmacs que poden interaccionar amb l’alcohol o una prova d’embaràs i, en cas necessari, es procedirà a fer una intervenció breu orientada a reduir el consum d’alcohol i els riscos derivats. El programa prioritza les persones que prenen medicaments que poden interaccionar amb l’alcohol (benzodiazepina, acenocumarol, fàrmacs per tractar l’hipotiroïdisme o l’hipertiroïdisme, etc.) i les dones embarassades, perquè són grups d’alt risc i són fàcils d’identificar en l’àmbit de la farmàcia comunitària.

La intervenció farmacèutica es farà sempre amb consentiment de la persona usuària i a la denominada zona d’atenció personalitzada dins de la mateixa farmàcia, per preservar-ne la privacitat. En els casos que esta no l’accepte, el professional farmacèutic li oferirà un fulletó amb informació clau sobre les interaccions d’esta substància amb medicaments i els riscos derivats del consum d’alcohol durant l’embaràs. També li oferirà la possibilitat de parlar-ne en alguna altra ocasió més propícia.

La prova es posa en marxa després d’una enquesta prèvia a 639 professionals de farmàcia de Catalunya, que van manifestar interès i es van sentir preparats per a participar. Els professionals de les farmàcies participants han estat formats prèviament per tal de poder identificar correctament el consum de risc d’alcohol i oferir la intervenció més adient en cada cas. El programa pilot s’avaluarà mitjançant grups focals amb els mateixos professionals i enquestes de satisfacció a les persones usuàries, també permetrà determinar si esta estratègia pionera es fa extensiva arreu del territori català.

El president del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona, Toni Veciana ha manifestat que “com a professionals sanitaris pròxims als ciutadans, els farmacèutics i farmacèutiques es troben en una posició idònia per dur a terme tasques de prevenció i promoció de la salut” i afegit “des del col·lectiu farmacèutic hi ha interès a invertir esforços per ajudar a reduir els problemes de salut relacionats d’un consum de risc d’alcohol”.

L’acció s’emmarca dins del Pla de Drogues i Addiccions Comportamentals de Catalunya 2019-2023 i dóna continuïtat a totes les accions preventives dutes a terme per la subdirecció general de Drogodependències amb el programa Beveu Menys.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

42 + = 50

Últimes notícies