HomeSalutSalut oferirà atenció psicològica als familiars de les persones que s'han suïcidat

Salut oferirà atenció psicològica als familiars de les persones que s’han suïcidat

El 2022, 607 persones van suïcidar-se a Catalunya, un 5% més que el 2021, 576. Són dades que el Salut ha exposat amb motiu del Dia Internacional del suïcidi, el 10 de setembre.

El conseller Manel Balcells ha dit que volen intensificar la prevenció del suïcidi i ha anunciat que oferiran atenció psicològica a familiars de persones que s’han suïcidat, que també són supervivents. Els centres de salut mental s’hi posaran en contacte a partir de dades de l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses.

Les conductes suïcides (ideacions i intents) han augmentat, amb 7.538 casos el 2022 (6.531 el 2021). En el primer semestre del 2023, els intents han baixat (2,9%), sobretot en les noies menors de 25 anys (10%) després de la pujada de la pandèmia.

El suïcidi i els seus supervivents encara són una realitat invisible, tot i els avenços dels últims anys per visibilitzar-la i abordar-la. “Ningú és capaç de dir per què passa exactament, però estem convençuts que hem d’actuar al màxim perquè no passi. Hi ha maneres per fer-ho i la prevenció del suïcidi és una d’aquestes eines. Hem d’intensificar-ho i tenir aquesta visió multifactorial: no és només un problema de salut, sinó que s’esdevé, i és un fracàs [de la societat], al final d’un conjunt de coses”, ha afirmat Balcells en una roda de premsa aquest dijous al Departament de Salut.

El conseller ha anunciat que oferiran atenció psicològica als familiars de persones que s’han suïcidat. Són supervivents que en molts casos necessiten ajuda i suport per fer front al patiment i al dol d’una mort per suïcidi. L’atenció es farà a través dels centres de la xarxa de salut mental.

Les conductes suïcides van augmentar amb l’inici de la pandèmia i van passar de 4.291 el 2020 a 6.531 el 2021. El 2022, han continuat augmentant, 7.538: 3.394 van ser ideacions (manifestació persistent de la idea de suïcidar-se) i 4.144, intents, segons dades del Codi Risc Suïcidi.

En el primer semestre del 2023, Salut destaca un augment de la detecció de la ideació suïcida (9,7%), mentre que els intents s’han reduït un 2,9%. Els intents s’han reduït un 7,8% entre les dones, sobretot en les més joves, de 12 a 25 anys (10%) després que les conductes suïcides incrementessen entre les menors d’edat en els primers mesos de la pandèmia de la covid-19.

El coordinador del Pla de prevenció del suïcidi de Catalunya (PLAPRESC) 2021-2025, Diego Palao, ha explicat que detecten més casos de conductes suïcides, però que cada vegada la consulta es produeix més a l’inici. Ara bé, Palao ha admès que no han pogut reduir la mortalitat per suïcidi i que cal una estratègia multidisciplinària com la que planteja el Pla de prevenció i de la qual ara sí que disposen.

Detecten risc imminent o elevat de suïcidi en una de cada quatre consultes al 061

D’altra banda, la Taula de Prevenció del Suïcidi ha atès 12.094 consultes (dades fins al 27 d’agost d’este any). Es tracta d’una taula d’atenció especialitzada a través del 061 Salut Respon que es va posar en marxa el juny del 2022 després que aquest telèfon rebés 6.000 trucades el 2021. El 061 està disponible les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any.

De les consultes que la taula ha fet en el primer any de funcionament, en 882 (7,29%), es va detectar un risc imminent de suïcidi i es va activar una ambulància del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) i, en cas necessari, altres cossos. En 2.052 (17%), es va detectar un risc elevat durant l’atenció sanitària i es va activar una ambulància. En 9.160 consultes, l’atenció que es va realitzar des de la taula va ser suficient i no va requerir l’activació de recurs sanitari ni derivació directa, ha exposat la cap del 061 Salut Respon, Núria Casalé.

La presidenta de Després del Suïcidi – Associació de Supervivents, Cecília Borràs, ha assenyalat que parlar del suïcidi és difícil, però ha subratllat la necessitat de visibilitzar aquesta realitat i ha destacat la tasca de les entitats en aquest sentit, així com les aliances que han teixit durant aquests anys. “Hem aportat el testimoni personal, hem posat cara a la tragèdia i a aquestes xifres fredes, que potser ens donen pistes, però no ens parlen de qui són els que han patit aquesta mort”, ha expressat.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

5 + 2 =

Últimes notícies