HomeSalutSalut xifra en 123.406 les baixes obertes per covid i unifica en...

Salut xifra en 123.406 les baixes obertes per covid i unifica en el mateix tràmit la gestió de l’alta

El Departament de Salut ha xifrat en 123.406 les baixes laborals obertes per covid-19 a Catalunya. Una xifra que la secretària general del Departament de Salut, Mertixell Masó, ha considerat “excepcional“. Davant d’aquesta situació i per descongestionar l’atenció primària, Salut ha decidit unificar en el mateix tràmit la gestió de la baixa i l’alta. Així, una persona que obtingui un resultat positiu per covid , un cop el comuniqui a través de les quatre vies possibles, podrà tramitar alhora la baixa mèdica i l’alta diferida per a set dies després. Si passats aquests set dies, o abans, la persona encara presenta símptomes o es troba malament haurà de contactar amb el CAP perquè valori el seu cas.

Davant de les altes incidències de casos per covid-19 de la sisena onada, el Departament de Salut ha habilitat un procediment per agilitar el tràmit de l’alta, que s’obtindrà de forma diferida en set dies -període d’aïllament- en el moment de demanar la baixa. L’objectiu d’aquesta habilitació és “alliberar” els professionals sanitaris de tràmits administratius.

Es tracta d’un procediment “temporal” i “excepcional” per rebaixar la gran càrrega de treball que estan assumint en les últimes setmanes els centres d’atenció primària (CAP), que només aquest dilluns van arribar a fer 99.808 visites per covid -en el pic de la cinquena onada, en van fer 47.992-. En una roda de premsa per presentar aquest procediment, la secretària general del Departament de Salut ha afirmat que davant d’una situació epidemiològica “extraordinària“, calen mesures “excepcionals“.

Per tramitar la baixa, el resultat positiu de covid-19 ha d’estar registrat a l’historial clínic. En aquests moments, hi ha quatre maneres de comunicar-lo, ha recordat Masó. Un resultat positiu en un test d’autodiagnòstic, es a dir, fet a casa, es pot comunicar a la farmàcia per telèfon -cal evitar desplaçar-s’hi-; també, amb una eConsulta a través de La Meva Salut o a la web citasalut.gencat.cat, a l’apartat de símptomes de la covid-19. En aquests casos, la persona s’ha d’identificar amb el CIP o DNI i indicar la marca del test que s’ha fet servir.

La quarta via és contactar amb el CAP o el 061. Masó ha indicat que aquesta és ara la “menys recomanable” en cas de patir símptomes lleus o no tenir-ne, per “reservar” els centres de salut per a les persones que no es troben bé.

Quan el positiu hagi quedat registrat, la persona amb covid rebrà un missatge de text al mòbil a partir del qual podrà notificar els contactes estrets i tindrà la possibilitat de tramitar la baixa laboral si és necessari. És en aquest moment que es generarà l’alta diferida per a set dies després.

Això sí, si després de set dies aquesta persona encara es troba malament, haurà de contactar amb el CAP perquè valori el seu cas i l’alta quedarà anul·lada. Des de Salut també recorden que en cas de trobar-se malament, sí que cal contactar amb el centre de salut, abans o després d’aquests set dies.

Aquest nou sistema pretén reduir les baixes que hagin de gestionar els professionals de l’atenció primària. I és que ara només passaran per les seves mans les dels ciutadans que acudeixin presencialment als CAP. En canvi, tots els positius que es comuniquin a través dels mitjans telemàtics disponibles aniran a parar a l’Institut Català d’Avaluacions Mèdiques (ICAM).

L’objectiu és que l’ICAM absorbeixi bona part de les baixes que ara mateix estan havent de gestionar el professionals mèdics del CAP. El Departament ha insistit també que les baixes tindran efecte retroactiu, per la qual cosa ha reclamat deixar la pressa per obtenir el paper.

Aquest serà el mateix procediment per a les persones que siguin contactes estrets no immunitzats -no estiguin vacunats o no hagin passat la malaltia darrerament-.

El Departament de Salut preveu que la majoria de baixes i altes es tramitaran a partir d’ara a través d’aquest procediment. Actualment hi ha 123.406 baixes obertes per covid -dades de dilluns-. El 7 de gener, n’eren unes 74.000. En el cas dels professionals sanitaris, el 3,4% tenen la baixa per covid.

Baixes autojustificades

Tot i aquest procediment ha d’alliberar d’alguns tràmits els professionals sanitaris, la baixa encara ha d’estar signada per un metge. Fa temps que els metges demanen alliberar-se de tràmits burocràtics que no aporten valor a la tasca assistencial i, en aquesta sisena onada, reclamen que les baixes per covid-19 es puguin autojustificar, competència estatal.

El mateix conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha demanat que es pugui cursar la baixa amb una declaració autoresponsable o el Fòrum Català d’Atenció Primària (FoCAP) ho proposa en una entrevista a l’ACN aquest dimecres. En aquest cas, la declaració autoresponsable aniria directament a l’empresa i a l’Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS).

Masó ha insistit a demanar a l’Estat que “accepti la declaració autoresponsable” en la baixa per covid-19 perquè “descarregaria molt el procediment burocràtic“.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 43 = 48

Últimes notícies