HomeTerres de l'EbreSánchez ofereix a l'oposició la possibilitat d'aixecar l'estat d'alarma el 9 de...

Sánchez ofereix a l’oposició la possibilitat d’aixecar l’estat d’alarma el 9 de març

TERRES DE L’EBRE // El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha ofert aquest dimecres a l’oposició la possibilitat que el Consell Interterritorial de Sanitat revisi el 9 de març si cal seguir aplicant o no l’estat d’alarma per plantar cara a la pandèmia, i s’ha compromès a aixecar-lo si arriba a la conclusió que ja no és necessari. D’aquesta manera obre la porta a un retorn a la legislació ordinària el 9 de març, dos mesos abans que el que preveu el decret aprovat al Consell de Ministres, que estableix una durada de sis mesos fins el 9 d’abril.

Ha fet aquestes manifestacions en resposta a la pregunta del líder del PP, Pablo Casado, que li ha retret que hagi aprovat un estat d’alarma de sis mesos “que desborda l’estat de dret” espanyol i europeu. Una “cacicada“, ha dit, quan el PP proposa un estat d’alarma de dos mesos que “salvaria el Nadal”.

En la seva resposta, Sánchez ha assegurat que el govern espanyol està lluitant “de manera contundent” amb el virus amb les “armes constitucionals” i amb cogovernança amb les comunitats “oferint-los mesures legals per aconseguir salvar vides”. “Hi ha una oposició que ha optat pel diàleg, i vostès des del principi de la pandèmia estan cometent error rere error”.

El president espanyol ha recordat a Casado que va qualificar l’estat d’alarma de “dictadura constitucional”, però ha tornat a estendre la mà a al líder del PP.

“D’aquí 4 mesos si el Consell de Política Interterritorial estipula que ja no és necessària l’alarma el govern espanyol revisarà la decisió i aixecarà l’estat d’alarma, i si no el mantindrà fins el 9 de maig”, ha dit Sánchez.

Sánchez també ha respost una pregunta del portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, que ha recordat que mentre que la meitat del govern espanyol estava “de botelló” a la festa del diari El Español s’estaven produint desnonaments.

Segons Rufián ascendeixen a més d’11.000 des de gener, i “seran molts més quan acabi l’any”. Per això ha demanat que el govern espanyol no porti al Tribunal Constitucional la llei catalana de limitació dels lloguers, i que canviï la llei d’enjudiciament civil perquè “jutges sense ànima deixin de jugar a la ruleta russa amb famílies”. “Sé que els preocupa, els demano que se n’ocupin”.

En la seva resposta En la seva resposta Sánchez ha afirmat que el seu govern està treballant en una llei de l’habitatge que resolgui aquest tipus de qüestions, però no ha concretat en quina direcció. Ha recordat que aquest dimarts el Consell de Ministres va acordar la regulació del preu del lloguer i el portarà pròximament al Congrés. ha afirmat que el seu govern està treballant en una llei de l’habitatge que resolgui aquest tipus de qüestions, però no ha concretat en quina direcció.

Sánchez també ha respost una pregunta de la portaveu de JxCat, Laura Borràs, que li ha retret les detencions dela Guàrdia Civil a l’entorn del Tsunami Democràtic en una nova mostra –ha dit irònicament- de la voluntat de diàleg del govern espanyol. Borràs li ha demanat que els fons europeus es reparteixin de manera “transparent” i tenint en compte els criteris de competitivitat, i no a dit, perquè “perquè quan Espanya assigna a dit a Catalunya li toca la pitjor part però quan és per competitivitat es diferent”. “Deixin-se de centralismes i acceptin el repte de ser el més eficient possible”.

El president espanyol ha evitat fer cap mena de referència a la qüestió de les detencions i ha recordat que les comunitats autònomes gestionaran el 50% dels fons del pla de recuperació. Ha assegurat que el seu govern actua des de la “cooperació i la cogovernança” i ha recordat que dins dels 140.000 milions hi ha una part de fons estructurals però també una altra que obeeix a criteris estatals, no territorials, que “té a veure amb projectes transnacionals“.

Redaccio ACN
Redaccio ACN
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

6 + 3 =

Últimes notícies