HomeFestesSanta Agda 2023 reivindica la festa d’hivern com a element de transformació...

Santa Agda 2023 reivindica la festa d’hivern com a element de transformació social de Riba-roja

Trini Sánchez Magdaleno i les seves germanes Carmen, Isabel i Núria ja han estat proclamades Alcaldessa i Regidores de Santa Agda 2023, en un acte celebrat aquest dissabte a la nit a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Riba-roja d’Ebre, com és tradició de la festa local d’hivern. La cita, considerada Festa d’Interès Comarcal, arriba a la seva 36a edició amb les dones com a protagonistes i amb una setmana intensa d’activitats.

En les primeres paraules ja com a Alcaldessa de Santa Agda, Trini va agrair a l’Associació de Dones, organitzadora de la festa, l’honor d’haver “pensat en les quatre germanes per poder viure Santa Agda d’aquesta manera tan especial”. Abans de cedirlos la vara de l’Ajuntament durant una setmana, l’alcalde de Riba-roja d’Ebre, Antonio Suárez, va reconèixer a la Junta de l’Associació de Dones el seu paper contribuint, amb altres entitats locals, a fer possible molts dels actes que se celebren al poble. El discurs institucional va anar a càrrec de la segona tinent d’alcalde Maria Franquet, una de les tres dones amb un càrrec polític ara al poble, “inimaginable en altres països del món”.

Franquet, primera regidora d’Igualtat de Riba-roja, una cartera nova d’aquest mandat que ella va ocupar amb només 19 anys, va aprofitar la seva darrera intervenció com a portaveu municipal al Ple de Santa Agda per reivindicar, un cop més, la necessitat d’avançar cap a una realitat feminista, defensant la igualtat, la justícia i la llibertat de les dones per eradicar el patriarcat, també a Riba-roja. Uns principis dels quals la jove regidora ha fet bandera durant tota la legislatura.

Foto: Cedida

Sororitat i desig d’adaptar-se als nous temps

Per a la regidora d’Igualtat, la Festa de Santa Agda és “una gran oportunitat perquè les riba-rojanes practiquem la sororitat, per cuidar-nos entre nosaltres, escoltant-nos, compartint i gaudint plegades de la celebració”. La jove va mostrar-se partidària de defensar les tradicions locals i va reconèixer el paper de l’Associació de Dones des dels seus inicis, als anys 80, com a “element transformador de la societat riba-rojana”, per això va instar des de la Sala de Plens a revisar aspectes d’aquesta festa per adaptar-se a la realitat d’avui, on la dona s’ha emancipat i alliberat del patriarcat opressor, malgrat el retrocés que demostren les dades d’ençà de la pandèmia. “El meu desig és que d’aquí 40 anys la festa mantingui l’essència dels seus inicis per fer evolucionar la societat ribarojana”.

En aquest sentit, la presidenta de l’Associació de Dones, Leo Cervelló, conscient de la falta de relleu generacional a l’entitat, insta a les dones joves del poble a implicar-se perquè no es perdi la celebració de Santa Agda, i a què participin en la seva organització. Així, els darrers anys s’ha incorporat en el programa una cursa solidària contra el càncer, que enguany arriba a la 5a edició com un dels actes més destacats i concorreguts. I en aquesta 36a edició es farà un dinar de germanor a la Sala de Plens, el dia de Santa Agda, el diumenge 5, en comptes del tradicional berenar servit per senyors voluntaris.

Un pregó amb orgull riba-rojà

En aquesta ocasió el pregó, que cada any es reserva per una riba-rojana fora vila, ha anat a càrrec d’Eva Calvente Andreu, artista i professora d’institut, que a més és l’autora del cartell de la festa d’enguany. Calvente, per a qui Riba-roja és “el millor poble del món”, va fer un discurs ple de records i posant en valor tot el que ha significat i representa per a ella el poble: “Sóc afortunada d’haver-me pogut criar amb els iaios a prop, amb una educació en valors, amb els amics de tota la vida” i amb el suport incondicional, sempre, dels seus pares i germans, amb l’ajuda dels quals va poder fer el Toro de Foc dels Figots Satànics, a partir de la maqueta original de Jordi Arbonés.

També va agrair a l’Ajuntament que mantingui en un poble petit les escoles municipals de música i art; una l’Aula Municipal d’Art on ella es va formar i va treballar en els seus inicis, i que ha marcat la seva vida professional.

Com moltes riba-rojanes, Eva continua molt vinculada al poble, després de marxar a estudiar fora d’adolescent; d’ella és el logo de l’Associació de Dones, que aquest any ella mateixa ha modernitzat. Va acabar el seu discurs “desitjant que la Festa de Santa Agda perduri, que evolucioni com les dones evolucionem, que sigui reivindicativa i l’eix transformador i inclusiu que ha estat sempre” per a Riba-roja d’Ebre. Les seves paraules van acabar amb l’himne de Riba-roja, amb el públic dempeus.

Per davant, una setmana d’activitats

Després de l’acte institucional, es va inaugurar l’exposició de pintures i manualitats de l’Alcaldessa de Santa Agda 2023 i la seva germana Carmen, que es podrà visitar durant tota la setmana a la sala polivalent de la segona planta de l’Ajuntament, on també es podrà veure la col·lecció de Menines d’Eva Viol, Regidora de Sant Agda 2021 i 2022.

Viol, juntament amb Maria Rosa Torà com a Alcaldessa, han ostentat el càrrec dos anys per les restriccions de la pandèmia, que va obligar-la a suspendre la celebració. D’aquí el lema de la festa de Santa Agda 2023 triat per l’Associació de Dones: “Recobrem la nostra festa amb plenitud!!!”, una crida a recuperar l’essència de la festa i a participar de l’ampli programa després de dos anys d’espera. La nit d’ahir va acabar amb el ball organitzat pels quintos del 83, que enguany fan 40 anys.

Al llarg de tota la setmana s’organitzen jocs recreatius, degustació de plats casolans, la festa de l’àvia amb ‘el joc del 15’, una tarda de jocs de taula, una xerrada de cosmètica natural, torneig pàdel femení i de videojocs i, com a colofó, la V Cursa Popular de Santa Agda solidària amb el càncer de mama dissabte i l’últim dia, diumenge 5, dia de la Santa, hi haurà la tradicional missa i processó amb el pa beneït i un gran dinar servit per voluntaris.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 86 = 93

Últimes notícies