HomeSense categoriaSegon rècord històric de parelles reproductores de flamenc al delta de l'Ebre...

Segon rècord històric de parelles reproductores de flamenc al delta de l’Ebre amb més de 3.000 exemplars

TERRES DE L’EBRE // La colònia de flamencs del Parc Natural del Delta de l’Ebre ha assolit esta temporada i per segon any consecutiu un rècord històric amb 3.449 parelles reproductores des que l’espècie va començar a criar en este indret l’any el 1992. Este valor constitueix el segon màxim històric, ja que l’any passat es van comptabilitzar un total de 4.303 parelles reproductores.

Enguany s’ha instal·lat una parella del flamenc menut, fet que constitueix el primer registre de reproducció d’esta espècie a Catalunya i un dels pocs existents a Europa.

El flamenc menut, més petit i de bec més fosc que el flamenc rosat, és una espècie àmpliament distribuïda pel continent africà i el subcontinent indi, i es reprodueix principalment als grans llacs de la vall del Rift (Etiòpia, Kènia i Tanzània). Fora del període reproductor, és una espècie d’aparició relativament regular al delta de l’Ebre, però sempre en un nombre molt baix.
Com l’any anterior, l’anellament de polls previst pel juliol s’ha suspès a causa de la pandèmia, i s’ha posposat per al 2022.

Els Agents Rurals de les Terres de l’Ebre van elaborar el cens de parelles de flamencs amb imatges de dron, durant el mes de maig. En el recompte, elaborat durant el mes de maig, i mitjançant les imatges de dron es van registrar 3.449 parelles, una xifra que se situa molt per sobre de la mitjana (1.543 parelles) des que esta au es va establir a les salines de la Trinitat de la Punta de la Banya, a la Ràpita.
En els primers anys, la població reproductora va oscil·lar entre 251 i 1.677 parelles. A partir del 2006 es va iniciar una tendència a l’alça que va assolir un màxim històric de 3.139 parelles al cap de tres anys.

L’any 2013, però es va trencar esta tendència i, llavors, va començar un període advers de quatre anys. A causa de problemes amb el gavià argentat de potes grogues i la guineu es van registrar valors inferiors a les 1.000 parelles. Les accions de control dirigides a ambdues espècies van permetre recuperar les poblacions fins a aconseguir, enguany, el seu segon record històric.

 

Una de les espècies més emblemàtiques 

El flamenc és una de les espècies més emblemàtiques del Parc Natural del Delta de l’Ebre. De fet, és l’únic lloc de Catalunya on es reprodueix i un dels pocs punts de la Mediterrània on ho fa de manera regular. La població de flamencs, tant adults com immadurs no reproductors, presenta fortes fluctuacions estacionals. A l’hivern és el període que tenen més presència amb uns 12.500 exemplars de mitjana. En canvi, es redueixen pràcticament a la meitat durant la primavera i l’estiu.

 

Suspensió de l’anellament dels polls 

L’anellament de flamencs és una activitat científica que requereix la participació d’unes 250 persones, entre tècnics i voluntaris. Les característiques d’esta activitat, amb reunions multitudinàries, transport per accedir a la zona d’anellament, entre altres, ha provocat que no sigui aconsellable fer-la arran de la crisi sanitària.

El delta de l’Ebre forma part la Mediterranean and West African Greater Flamingo Network, entitat que aplega set països de la conca mediterrània, des de Mauritània fins a Turquia, que coordina el seguiment i l’anellament de flamencs. Fins al 2019, al delta de l’Ebre s’han anellat 4.370 exemplars de flamenc. Això ha permès observar-los en un total de catorze països, com ara França (36% de les observacions), Espanya (21%) i Itàlia (19%), encara que també s’han registrat observacions a indrets molt més llunyans com ara Mauritània, Senegal, Montenegro i Turquia.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 33 = 43

Últimes notícies