Balfegó, empresa especialitzada en pesca, aqüicultura i comerç de tonyina roja, ja ha seleccionat als quatre xefs de restaurants espanyols que participaran en la final de la pròxima edició del seu concurs de gastronomia professional Xef Balfegó, que se celebrarà el pròxim 27 d’octubre a Madrid. A més, el concurs, que fins ara havia comptat amb diversos països europeus com a convidats, s’ha obert en esta octava edició a tots els xefs europeus que treballen tonyina roja Balfegó en qualsevol país del continent, consolidant-se així el vessant internacional d’este esdeveniment.
Pel que respecta als finalistes espanyols, esta VIII edició de Xef *Balfegó comptarà amb la participació de Guillermo Chávez, del restaurant Amelia** (Sant Sebastià); *Riccardo *Radice, de *Fishølogy* (Barcelona); *Angelo Duarte, de *Brugarol (Barcelona), i *Piero *Aponte, del Molino de *Urdániz** (Navarra).
A la final d’octubre, estos xefs espanyols competiran amb altres vuit xefs europeus que seran seleccionats en una semifinal que se celebrarà el pròxim 8 de setembre en les instal·lacions de *Le Cordon Bleu de París. En ella participaran 16 candidats seleccionats pel jurat de Xef *Balfegó, d’entre totes les sol·licituds que reba fins al pròxim 30 de juny provinents de qualsevol país europeu.
Amb això, la gran final de Xef Balfegó 2025, que se celebrarà el 27 d’octubre en Le Cordon Bleu de Madrid, comptarà amb 12 finalistes que hauran d’elaborar dos receptes: una amb llom de tonyina roja i una altra lliure amb qualsevol part d’este emblemàtic peix. El certamen valorarà aspectes com a sabor, aroma i textura, presentació, equilibri d’ingredients i correcta manipulació de la tonyina.
El jurat de la VIII edició de Xef *Balfegó estarà presidit per Martín *Berasategui -vuit Estreles Michelin i ambaixador gastronòmic de *Balfegó- i comptarà amb reconeguts cuiners i crítics gastronòmics d’àmbit internacional, com succeïx des de la primera edició del certamen. Així, han sigut membres del jurat, entre altres grans xefs, Paolo *Casagrande (*Rte. Lasarte*** – Barcelona); Mario Sandoval (*Rte. Restaurant Coc ** – Madrid); Diego Guerrero (*Rte. *DStage** – Madrid), o Benito Gómez (Restaurant *Bardal** – Màlaga). Cal ressenyar que en l’edició de 2024 es van asseure al costat de *Berasategui: *Toño Pérez, d’Atri***; *Erwan *Poudoulec, xef i director tècnic de l’Escola d’Alta Cuina *Le Cordon Bleu; Fina *Puigdevall, dels *Cols** (Girona); Ricard Camarena, de Ricard Camarena**, i els crítics gastronòmics José Carlos *Capel, de la revista *GastroActitud, i Javi *Antoja, de Montagud *Editores.
El guanyador rebrà, a més del trofeu, un premi en metàl·lic de 6.000 euros i un viatge al Japó per a dos persones per a descobrir la cultura gastronòmica nipona. El segon i tercer classificat rebran 3.000 i 1.000 euros respectivament. Els tres guanyaran, a més, una manta de ganivets japonesos especials per al tall de peix i la participació en un reportatge audiovisual.
Xef *Balfegó no sols premia el talent i la tècnica culinària, sinó que s’ha consolidat com un autèntic trampolí per a jóvens xefs. Cal recordar que els guanyadors de les edicions anteriors del concurs van ser: Juan Carlos Reyes, guanyador de la primera i que representava *ABaC***; Alejandro Polo, del restaurant *Bardal** -el més jove de l’edició–; Alejandro Serrano i Rafel *Muria, estos últims van rebre després la seua primera Estrella Michelin; *Gianluca *Monni, el cuiner italià que va guanyar en 2022; Alberto Montes, segon xef del Restaurant Atri*** de Càceres, que va ser el Xef *Balfegó 2023, i la cuinera de Salamanca Paula Gutiérrez, del restaurant Víctor Gutiérrez* de Salamanca, que va ser proclamada guanyadora de la sèptima edició del concurs gastronòmic professional Xef *Balfegó, convertint-se així en la primera dona a aconseguir el guardó.
Amb esta edició, oberta a tota Europa, *Balfegó reforça el seu vincle amb l’alta gastronomia i la seua aposta per la seua tonyina roja com a producte de referència internacional.