HomeOpinióSempre a remolc

Sempre a remolc

OPINIÓ // El fracking és una tècnica minera per extreure de jaciments no convencionals gas natural o altres hidrocarburs que estan localitzats en formacions rocoses amb sediments impermeables. Per aquest motiu es necessita fracturar la roca amb aigua i sorra en un 98% i un 2% de productes químics que s’injecta a través de forats d’entrada i  sortida fets a la roca a una gran pressió per extreure el gas i portar la barreja a la superfície, on es separa el gas de l’aigua i la sorra. La diferència que existeix amb les extraccions convencionals és que l’ús del fracking combinat amb la perforació horitzontal exigeix un esforç més intens i la perforació de molts més pous. Els combustibles fòssils no convencionals són el gas esquist bituminós, gasiferes o pissarres bituminoses. Aquest model de mineria té molts riscos a l’hora de treballar-la, com ara la destrucció i contaminació de les reserves naturals d’aigua del subsòl i aqüífers amb la contaminació per gas de l’aigua i la destrucció del medi natural, ja que amb la pressió que fractura la roca, si aquesta segueix fins algun poble pot passar com en els dipòsits del Castor i fer grans esquerdes a les cases i carreteres.

Els càlculs geològics fets a Catalunya ens diuen que tenim jaciments d’aquesta energia fòssil, però a una profunditat menor de mil metres que fa que no sigui rendible l’extracció, ja que, com a mínim, perquè ho sigui haurien de tenir de mil a quatre mil metres de profunditat amb una extensió de territori de més de dotze km. Tal com tenim les reserves, la seva durabilitat seria de menys de set anys. Aquesta manca de matèria primera fa que no hi hagi rendibilitat en la seva explotació en les tres zones potencials del nostre territori, que són el Pirineu, la conca de l’Ebre i les serralades litorals. Per aquest motiu, el Departament d’Economia de la Generalitat, fent ús de la llei d’acompanyament, tanca la porta al nostre territori a aquest tipus d’explotació, el fracking. Aquesta decisió és del 2014. Segons la llei espanyola, la Generalitat no té potestat per negar a qualsevol empresa amb llicència per fer l’activitat, però sí que té competència urbanística per negar els permisos. 

Des d’aquesta data el Govern espanyol tracta d’avortar qualsevol llei que prohibeixi “com la catalana” l’extracció de gas amb fractura hidràulica i parar tota l’activitat, i per obtenir el control han posat tota la maquinària legal per tallar qualsevol intent de seguir a Catalunya. Així han passat sis anys amb interferències del Gobierno, sembla que secundats per la UE, que estava a favor d’aquesta energia. Però tots sabem que en molts anys canvien moltes coses i una d’aquestes és que finalment s’ha entès des d’Europa que per arribar als objectius del 2050 sense carboni, és del tot necessari deixar de banda l’extracció amb fractura hidràulica i el gobierno ens diu amb gran sorpresa i gairebé d’incògnit, ja que la premsa nacional se n’ha fet un petit ressò, que el 13 d’abril d’aquest any en seu parlamentària  aquesta modalitat quedarà prohibida en tot el territori espanyol a través de la llei de canvi climàtic i transició energètica, que promou la limitació dels projectes d’explotació, investigació i explotació d’aquest tipus d’energia. Anem pel bon camí.        

Joan Cunill
Joan Cunill
Tècnic en medi ambient
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

12 + = 16

Últimes notícies