HomeSocietatS'estén l'ús de càmeres de videovigilància en accessos i vies públiques de...

S’estén l’ús de càmeres de videovigilància en accessos i vies públiques de municipis ebrencs

L’ús de càmeres de videovigilància s’estén als accessos i vies públiques de les poblacions de les Terres de l’Ebre. Ajuntaments de la comarca del Montsià, com Ulldecona i Santa Bàrbara, han instal·lat recentment càmeres amb lectors de matrícula per controlar el trànsit de vehicles que entren i surten del nucli urbà així com en alguns trams viaris específics. Un sistema que, segons reconeixen, els resulta útil també per dissuadir la comissió de delictes contra el patrimoni i, en alguns casos, poder-los perseguir. En aquest sentit, asseguren que les càmeres, en funcionament des de fa mesos en fase de prova pilot, han ajudat també els cossos de seguretat locals a frenar i resoldre possibles robatoris en domicilis i al camp.

L’Ajuntament d’Ulldecona es va plantejar la instal·lació de videocàmeres ara fa una mica més de dos anys, arran d’una onada de robatoris silenciosos a l’interior de domicilis durant l’estiu. En funcionament en període de proves des de fa uns mesos, dispositius de gravació equipats també amb lectors de matrícula capten ja tots els vehicles que circulen pels quatre principals accessos del nucli urbà de la població.

Funcionen enviant les imatges a través de la xarxa telefònica mòbil a la policia local, que s’encarrega de revisar-les i gestionar-les. Els agents no les supervisen al moment i de forma constant, sinó que hi solen recórrer quan tenen coneixement que es pot haver produït una infecció o fet delictiu. Un software avançat permet consultar, detectar i identificar els vehicles.

En principi, la normativa catalana únicament permet utilitzar aquests dispositius a cossos i forces de seguretat, incloses policies locals i vigilants municipals, per a funcions de control de trànsit. Tot i això, la possibilitat que aquestes captacions puguin captar el pas de possibles delinqüents -principalment, furts o robatoris en habitatges- i poder contribuir amb les gravacions a localitzar-los, traslladant la informació a altres cossos policials competents, ha ajudat a estendre el seu ús.

Creiem que és un bon instrument que complementa la feina de la policia local“, ha declarat a l’ACN l’alcaldessa d’Ulldecona, Núria Ventura. En el cas d’Ulldecona, ha recordat que la plantilla policial, formada per un comandament i tretze agents, ha de cobrir un terme municipal molt gran, amb cinc barris o nuclis de població disseminats, fet que dificulta especialment la seva tasca. A tot això s’afegeix la proximitat amb la frontera administrativa del País Valencià, amb una organització policial diferent.

En termes de seguretat és difícil saber l’efecte dissuasori: sabem si la gent se sent segura o no. És complicat determinar si ha pesat més la instal·lació de càmeres o l’increment de la plantilla d’agent de la policia local. Però estem satisfets amb els números a la mà“, ha subratllat. El consistori ha invertit uns 17.000 euros en la seva adquisició a l’empresa Solfix, de Guadalajara. Abans de posar-les en marxa, ha hagut de passar un complex i llarg procés d’autorització davant la Comissió de Control Dispositius de Videovigilància de Catalunya. També s’ha hagut de formar els agents per gestionar les imatges. “Creiem que és una bona inversió per al municipi i han vingut per a quedar-se“, ha tancat Ventura.

Foto: Jordi Marsal (ACN)

Control dels furts de garrofes

Al municipi veí de Santa Bàrbara, també han optat per la mateixa empresa i, des de l’estiu, tenen instal·lades nou càmeres -tres de les quals amb lectors de matrícula- en dos accessos i dos punts més de l’interior del nucli urbà que resultaven conflictius. “Estan distribuïdes per la població i l’objectiu és captar les 24 hores del dia i els 365 dies de l’any tots els vehicles que entren i surten, amb identificació de la càmera i visió del vehicle“, ha indicat l’alcalde, Antonio Ollés, tot precisant que, de moment, encara funcionen en “fase de prova“.

En el cas de Santa Bàrbara, que no disposa de cos de policia local, són els vigilants municipals els encarregats de revisar i gestionar les imatges. Tot i que, també sobre el paper, tenen únicament atribuïdes les funcions de control de trànsit, d’entrada i sortida principalment, el govern municipal creu que han resultat útils per a altres qüestions relacionades amb la seguretat. “Funcionen prou bé. Hem tingut experiències positives en col·laboració amb els Mossos, sobretot quan havien robatoris de garrofes. Fèiem seguiment de cotxes quan entraven, sortien o passaven per la població“, ha explicat Ollés.

Les imatges, ha assegurat, estan “a disposició dels Mossos” per resoldre possibles delictes i en els recents casos de furts de garrofes ja se’ls van traslladar dades obtingudes amb aquest sistema. El control de trànsit amb aquests dispositius no té, segons el mateix alcalde, un ús sistemàticament sancionador -recorda que no disposen de radar de velocitat, per exemple-, si bé es poden utilitzar-se les gravacions com a prova per acreditar la comissió d’infraccions, especialment greus, o delictes.

L’empresa Solfix, a qui el consistori ha pagat 18.000 euros pel sistema, s’ha encarregat de fer la formació dels vigilants i també de gestionar els permisos necessaris. De moment, ha assegurat l’alcalde, segueixen “en tràmit” a l’espera del vistiplau de la Comissió de Control Dispositius de Videovigilància de Catalunya. Un dictamen de l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades de l’any 2021 reconeix que els municipis amb únicament cos de vigilants poden disposar d’aquests dispositius de videovigilància “amb les finalitats de control del trànsit, però, limitades a les funcions que els vigilants municipals poden exercir“.

Foto: Jordi Marsal (ACN)

Vigilar el trànsit conflictiu a Alcanar

Ulldecona i Santa Bàrbara no són els primers municipis del Montsià amb aquests dispositius a la via pública. Alcanar en van instal·lar abans de la pandèmia per controlar en un radi de 500 metres tres trams viaris concrets de la població i la policia local és l’encarregada de gestionar les imatges.

Segons ha explicat l’alcalde, Joan Roig, es van situar sis càmeres en de punts la via pública on s’havien detectat problemes de seguretat viària i conducció incívica o temerària: des de cotxes a gran velocitat, virolles o, fins i tot, algunes curses. En aquest cas, la presència de càmeres es troba senyalitzada amb cartells i, segons Roig, ha resultat efectiva l’hora de prevenir aquestes conductes i possibles accidents. “L’impacte ha estat brutal“, ha sentenciat.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

27 + = 33

Últimes notícies