… Això qui ho paga?

Un dels escàndols de l’any ha estat descobrir que el material que s’estava fabricant per a la línia ferroviària de via estreta entre Bilbao i Galícia no reunix les condicions tècniques per a circular per la xarxa; les mesures dels nous combois són superiors a l’amplada dels túnels. En casos així, Josep Pla escrivia: “… això qui ho paga?”. El Govern espanyol diu que es trobaran responsables, segur que serà la poca roba.

Quan la tracció dels trens era a vapor, l’equip que els feia funcionar el formaven el maquinista, que l’endegava i l’aturava, i el fogoner, que palejava carbó des del tàndem a la caldera. Amb l’electrificació, la figura del fogoner va desaparèixer. Si encara existissen, segurament la responsabilitat que les màquines no cabessen als túnels s’atribuiria al fogoner que no abocava prou carbó perquè el tren entrés al forat.

El febrer de 1959 va arribar TVE a Barcelona. A Tortosa es va col·locar l’antena al terrat d’una de les cases més altes i la pantalla a l’aparador d’una botiga de ràdios situada al mercat. Només s’hi van veure ratlles. La solució fou instal·lar l’antena al cim del Mont Caro. A finals del mateix any ja es bastia una torreta triangular subjecta amb cables. Diuen que un home del terreny que hi estava present els va advertir: “Vostès ja han tingut present que aquí dalt quan bufa el vent ho fa molt fort?”. El van mirar de reüll. La setmana següent una forta ventada la va tombar; corregiren l’error, i el 1962 ja es va poder veure la televisió després de fonamentar bé una torre repetidora de senyal, que es va completar el 1971 amb el complex d’antenes i la torre principal, el 1976.

L’any 1973 després de dècades de reclamar-ho es va procedir a la pavimentació dels camins del Delta en el marc del projecte general de millora d’infraestructures i electrificació que portava a cap l’organisme IRYDA depenent de l’Estat. Els veïns de la Cava i Jesús i Maria feia anys que es queixaven de l’abandonament de l’Ajuntament de Tortosa, del qual depenien, especialment pel que feia a clavegueram dels nuclis urbans. Encara no havien acabat de fer la pavimentació quan les màquines retroexcavadores van començar a rebentar-lo per a fer-hi les rases on col·locar els tubs del clavegueram. Aleshores, jo treballava a la Cava, i em va semblar un disbarat; vaig anar a l’Ajuntament a protestar i em van respondre que les coses de les administracions anaven així.

Foto: Arxiu

Al setembre de 1994, el conseller d’Obres Públiques Josep Maria Cullell feia el viatge inaugural de la navegació per l’Ebre des de Tortosa a Amposta. Era un dels projectes estel·lars del Govern de Convergència per a les Terres de l’Ebre, i s’hi van abocar molts de diners. La realitat fou força diferent; ja en aquell primer viatge es va demanar que augmentessen el cabal del riu perquè l’embarcació no toqués fons. De fet, la navegació per l’Ebre mai ha funcionat, fins al punt que actualment l’embarcador de Tortosa és inútil perquè està envoltat de bancs de sorres que emergixen de l’aigua.

El 14 d’agost de 2006, l’aleshores alcalde de Tortosa Joan Sabaté i la consellera de Salut Marina Geli, tots dos del PSC, anunciaven triomfalment que ja s’havia acordat la construcció del nou Hospital de les Terres de l’Ebre, S’ubicaria al solar resultant per a equipaments del Pla Parcial La Farinera, i van ensenyar uns espectaculars dibuixos guanyadors del concurs d’idees convocat entre equips d’arquitectes i que es van premiar amb 120.000 €. No va passar d’aquí. El 2010 s’acordà encarregar el projecte i es van col·locar cartells anunciadors al solar. Tampoc, res de res, menys els diners que es van malgastar. Ara tornen a anunciar la construcció d’este nou hospital a un nou Pla Parcial, però no se sap per a quan, perquè, mentrestant, es gastaran prop de 39M€ a modernitzar el vell HTVC, i altres 6M€ en l’escalèxtric per a aparcaments que hauran d’estar acabats en 18 mesos. Ja veuran com d’aquí a poc temps diran que el nou hospital no es farà, per ara, perquè ja tindrem el vell modernitzat que reinauguraran a bombo i plateret. Es farà evident la gran mentida. Els polítics tenen paraules i excuses per a tot.

Ni pels nyaps de la primera antena de televisió, el clavegueram de la Cava, la navegació pel riu o les despeses pel primer hospital de Tortosa, i tants altres, en cap cas hi ha hagut responsables. Potser esperaven trobar el fogoner per a fer-li pagar.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

63 + = 69

Últimes notícies