HomeSocietatL’Ajuntament de Xerta inclourà una central elèctrica als usos del Molí de...

L’Ajuntament de Xerta inclourà una central elèctrica als usos del Molí de l’Assut

La Comissió d’Urbanisme de les Terres de l’Ebre (CUTE) va aprovar divendres passat, 10 de febrer, la modificació del planejament municipal de l’antic Molí de l’Assut de Xerta, en espera que s’oficialitze en publicar-se al DOGC.

Mentrestant, l’Ajuntament de Xerta treballa en l’inici dels tràmits per a expropiar-lo pròximament. Segons ha confirmat l’alcalde, Roger Aviñó Martí, “ja estan avisats, els serveis jurídics de la Diputació, el Servei d’Assistència Municipal, per tal que ens donen suport en la tramitació de l’expedient d’expropiació”.

L’Ajuntament de Xerta fa anys que va al darrere d’adquirir el molí. Els serveis jurídics proposaven dos vies. La primera, la cessió per part de la propietat actual, la Real Compañía de Canalizaciones i Riegos del Ebro, una societat inactiva des de l’any 2000 i alguns socis de la qual ja estan morts, fet que impedia efectuar un consell d’administració que permetés la reassignació de la propietat.

L’altra opció era l’expropiació, camí que el consistori va emprendre fa dos anys i que ha requerit una modificació del planejament urbanístic (el que ara s’ha aprovat) en el qual calia declarar l’edifici per a equipaments públics comunitaris i el terreny com a sòl no urbanitzable. Això havia de passar per diversos departaments, incloent-hi la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), per tractar-se d’una construcció situada al riu Ebre, cosa que ha tardat més d’un any (des del novembre de 2021, que es va enviar, fins que el va aprovar, el desembre de 2022).

A més, qualsevol intervenció que es faça al molí hauria de rebre el vistiplau, de nou, de la CHE. “El dia que tinguem el projecte i el vulguem tirant endavant, haurem d’enviar l’informe a la CHE perquè puguen ficar punts i comes en tot” relatava l’alcalde.

Reivindicació històrica 

Tot un treball burocràtic per tal d’evitar que el Molí de l’Assut desaparega, ja que es tracta d’una construcció catalogada Bé Culturals d’Interès Local (BCIL), pel seu paper de rellevància patrimonial, en ser l’únic edifici industrial renaixentista que es manté dempeus a Catalunya. “Sempre he sentit que si en lloc d’estar aquí, a Xerta o les Terres de l’Ebre, hagués estat a Barcelona, segurament faria anys que estaria arreglat i restaurat, perquè d’importància històrica no li’n fa falta”, manifestava l’alcalde, tot reclamant la intervenció d’administracions i institucions superiors per a invertir i que el molí no es perda.

Inversió superior

De fet, Aviñó Martí declara que estan picant a les portes per a aconseguir els diners necessaris per a, d’entrada, aconseguir arreglar la teulada que es va esfondrar fa uns anys. A partir d’aquí, el projecte és més ambiciós, i es vol convertir l’espai per a usos turístics, museístics i industrials, ja que l’Ajuntament té l’ambiciós projecte de recuperar l’ús anterior: després de ser un molí fariner, a finals del segle XIX i principis del XX, va ser una petita central hidroelèctrica.

Així s’hi instal·laria una petita turbina, en l’àmbit de comunitat energètica, a la qual cosa l’alcalde ja reconeixia que “és un projecte molt ambiciós, que val molts diners i que s’hauria de fer amb algun Next Generation, i està molt verd”.

Per ara, s’haurà de lluitar perquè l’Administració aposte per una reforma integral per a un ús concret, sempre sota l’aval de la CHE, i sense comptar amb un centre d’interpretació, ja que el municipi ja en disposa d’un, amb el qual han tingut un altre front de lluita que encara està obert.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

9 + = 16

Últimes notícies