HomeEconomiaSet dels 10 municipis amb menor renda de Catalunya són de les...

Set dels 10 municipis amb menor renda de Catalunya són de les Terres de l’Ebre

Dels deu municipis més pobres de Catalunya, set se troben a les Terres de l’Ebre, segons l’estadística de declarants de l’impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) per municipis, publicada per l’Agència Tributària. Se tracta de Batea, Horta de Sant Joan, el Pinell de Brai, Sant Jaume d’Enveja, Santa Bàrbara, l’Aldea i el Perelló. L’informe analitza les rendes mitjanes (aritmètiques) dels municipis de més de 1.000 habitants, a partir de les declaracions de l’IRPF de 2022 i desvetlla les diferències entre els salaris d’uns municipis i d’uns altres.

En el cas de les Terres de l’Ebre, hi ha 29 municipis que superen el miler d’habitants, dels quals l’Agència Tributària informa sobre el nombre de titulars, declaracions presentades, renda bruta mitjana i posicionament pel que fa a Espanya i Catalunya, entre altres dades.

El municipi de Flix encapçala el llistat a les Terres de l’Ebre amb una renda bruta mitjana anual de 32.765 euros mentre que Batea tanca el rànquing amb la renda més baixa: 19.794 euros. La diferència entre estos dos municipis, separats per només 36 quilòmetres de carretera, és notable: 12.971 euros. Tot i això, en relació amb el 2021, la bretxa s’ha reduït en 1.779 euros.

Cliqueu sobre el mapa per veure la renda de cada municipi:

L’Agència Tributària porta deu anys publicant esta estadística, una classificació que, en el cas de les Terres de l’Ebre, presenta poques variacions d’un any a l’altre. Flix, Ascó, Móra d’Ebre i Riba-roja d’Ebre són els quatre municipis més adinerats, amb rendes superiors als 30.000 euros anuals.

Tortosa i Amposta

La comparació de la renda bruta amb altres municipis permet avaluar el posicionament econòmic d’una població. La capital del Baix Ebre, Tortosa, va presentar el 2022 un total de 16.735 declaracions d’IRPF corresponents a 18.563 titulars, i ocupa el setè lloc del rànquing ebrenc amb una renda bruta de 28.405 euros, 705 euros més que l’any 2021. No obstant això, baixa 86 llocs en el rànquing estatal (del 629è al 715è lloc). Per la seua banda, Amposta es troba en el tretzè lloc de la classificació regional, amb una renda bruta de 25.058 euros, 1.150 euros més que l’any anterior, i baixa 7 posicions en el rànquing estatal (del 1.201è al 1.208è lloc).

La renda bruta anual mitjana d’un municipi és un indicador clau per a comprendre el nivell econòmic dels seus habitants. Una renda elevada s’associa sovint a un major poder adquisitiu. No obstant això, la renda mitjana no reflectix la distribució interna de la riquesa. Un municipi amb una mitjana alta pot amagar desigualtats importants.

Dels 29 municipis de les Terres de l’Ebre sobre els quals l’Agència Tributària oferix dades detallades, només 10 van millorar la seua posició en el rànquing espanyol respecte a l’any anterior. Se tracta de l’Ametlla de Mar, Tivissa, Gandesa, Alcanar, Deltebre, Ulldecona, la Sénia, Camarles, Sant Jaume d’Enveja i Batea.

Pel que fa a Catalunya, les dades constaten de nou que els municipis més pobres se concentren al sud del país, mentre que la riquesa tendix a acumular-se cada cop més en l’àrea metropolitana de Barcelona. El rànquing català l’encapçala Sant Just Desvern, que és alhora el quart municipi d’Espanya amb una major renda bruta mitjana, situada en els 67.169 euros, una xifra que duplica la del municipi més ric de les Terres de l’Ebre. Altres municipis que lideren este llistat a Catalunya són Cabrils, amb 66.571 euros; Matadepera, amb 64.124 euros, i Sant Cugat de Vallès, amb 62.206 euros, que triplica Batea.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 26 = 34

Últimes notícies