Setembre 2023.09.01

El dia 1 de setembre de 1938 era dijous. Franco va corregir els plans del ministre de Defensa, Fidel Dávila: en lloc de les dues ruptures plantejades del front de l’Ebre només n’hi hauria una, entre el Puig de l’Àliga i la carretera de Corbera; seria la 4a contraofensiva, que començaria el dia 3. Els republicans, des del 28 d’agost, es van dedicar a les nits a tasques de fortificació, obrint trinxeres i desplegant filferro punxenc; de dia, sobrevivien als bombardejos, la calor, la gana i la set.

Avui, primer dia de setembre, a Tortosa hi haurà la capta de la Cinta, a la tarda cercavila i a la nit el correfoc. Unes festes de «nostra Cinta, sobre tot», que venen a posar punt final a l’estiu, per bé que tindrem encara noves calorades. Però de festes majors en queden, per exemple les de Tivenys i Xerta.

El dilluns 18 de setembre es compliran 155 anys de la constitució de la Junta de la Revolució de1868, la Gloriosa. El dilluns següent, el 25, es compliran els 100 dies dels governs municipals que es van constituir el 17 de juny passat. Moment de fer balanç i retre comptes. Una exigència democràtica. Cal explicar bé què s’ha fet, els problemes que hi ha hagut i com es tirarà endavant. Els pressupostos seran el repte més immediat. En l’acció dels governs ha de prevaldre sempre l’interès públic i dels ciutadans, no dels partits.

Això val també per la Generalitat i el Govern Central, de moment provisional. Per constituir el nou, ens trobem que el monarca ha decidit encarregar govern al partit que pacta amb els feixistes i que atempta contra la Constitució (més de 1.700 dies bloquejant la renovació del Consell general de Poder Judicial), la qual cosa el deslegitima totalment, ja que a més ha mentit sobre el seu patrimoni i ingressos. També queda desacreditada la mateixa Carta Magna.

No mos ha d’estranyar, tenint en compte que la institució és hereva de la dictadura, i en l’autoanomenada «democràcia plena» mai s’ha consultat si els ciutadans volem monarquia o el retorn al govern legítim de la República, que justament defensaven fa 85 anys al front de l’Ebre. A final de mes, el 26 i 27, viurem el primer acte de la comèdia de la investidura. Si realment es creu amb la Constitució, l’ànima plurinacional que proclama l’han volgut deixar en la irrellevància, un fet que revela molt poca traça política, però finalment aquesta realitat és la que s’imposa i les perifèries tenen la clau de la governabilitat d’un estat ancorat al segle XIX.

Tampoc es preveu normalitat en l’inici de curs, ja que la USTEC ha convocat vaga per al dia 6. A les notícies negatives cal lamentar que es deixi perdre la llar d’infants de la Creu Roja a Tortosa, i al camp els regants de l’Esquerra adverteixen que les restriccions de l’aigua de reg pot deixar en improductives unes 15.000 hectàrees d’arrossars; a la campanya de l’oli s’esperen pèrdues d’entre el 50% i el 90%, a més, la pedregada de dissabte va afectar unes 100 hectàrees d’olivera al Montsià; finalment el preu de la garrofa cau fins als 30 cèntims després de dos anys pels núvols: “són preus ruïnosos”.

A l’altre plat de la balança trobem que la collita de sal ha començat, amb l’expectativa d’obtenir 120.000 tones i batre el rècord històric de producció. La societat GESAT ha aprovat la cessió de la finca del balneari del Porcar a l’Ajuntament de Tortosa durant 50 anys i ha autoritzat la realització de les obres necessàries per a restaurar i rehabilitar-lo; pot ser un pas més per millorar Remolins. Finalment, s’ha adjudicat la redacció del projecte de la variant de Gandesa de l’N-420.

Tomas Carot
Tomas Carot
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

76 + = 78

Últimes notícies