El passat dimecres 4 de maig es va portar a terme la IX Fira d’Ocupació de les Terres de l’Ebre al Campus Universitari. Donant suport a la iniciativa, l’Associació d’Empresaris de les Comarques de l’Ebre (AECE), La Cambra de Comerç de Tortosa, l’IDECE, l’Ajuntament de Tortosa i els recursos humans de l’Institut de l’Ebre.
Va donar el tret de sortida el director general de Kronospan Espanya, Javier Martinez amb la ponència “ Nothing is impossible”. Dins la seva intervenció, va dir unes paraules que van fer dibuixar un somriure als assistents de la Sala Magna de la Universitat. “Si pagues en cacauets, treballaran els monos” Una frase que amaga una realitat a dins al món laboral. En aquestes paraules tan rotundes, però a la vegada tan indicadores de la precarietat d’alguns llocs de treballs, va voler conscienciar al món empresarial que la riquesa de l’empresa recau sobre els actius humans. Sense deixar de banda el compromís, dedicació, interès per la feina que han de tenir aquests per l’empresa.
Estem vivint uns moments d’eufòria laboral al territori, expansió de diverses empreses i implantació d’altres que en conseqüència portaran a la creació de més petites al servei i suport d’aquestes. Tot un tren d’engranatges per millorar el precari món laboral que hem tingut fins al moment. La necessitat de mà d’obra qualificada, de tècnics especialitzats en diferents sectors va ser una de les demandes de les empreses assistents a la fira. Van ser lliurats més de sis-cents Currículums Vitae tan digitalment com presencials, 176 ofertes de feina per part de les empreses a més de les oferides per les Entitats de Treball Temporal (ETT´s) i de les quals 24 van ser cobertes el mateix dia, després de l’aportació de CV i entrevista.
Una realitat que els últims anys ja ha detectat un augment de peticions a la borsa de treball de l’Institut de l’Ebre amb més de 190 ofertes de feina en aquest curs 2021-22. I amb una inserció laboral del curs passat amb un 34% amb Cicles Formatius de Grau Mitja i un 57,70% en Grau Superior. Les branques tècniques com soldadura, manteniment industrial, robòtica, energies renovables, molt prioritàries però no menys importants com el sector administratiu i del màrqueting, sense deixar de banda l’àmbit sanitari tan necessari com tota la resta de perfils professionals.
Els Cicles Formatius es posicionen com una molt bona opció de formació i que dona sortida al món laboral i també a l’universitari. Comptant que alguns Cicles de Grau Superior arriben a convalidar fins a un 30% dels crèdits a les carreres universitàries. Opció que cada vegada més, està arrelant i traient-se de sobre la mala fama que durant molts anys han tingut aquests estudis dins la nostra societat.
Altres alternatives més ràpides de formació adaptades als més grans són els Certificats de Professionalitat (CP) que donen peu a una formació més especifica per posar en practica a la feina. Unificar criteris de necessitats amb l’empresa privada i administració publica per fer possible una solució a la necessitat de talent a nostra casa.