HomeCulturaS'inicia el projecte d'investigació per a la catalogació, recuperació i conservació de...

S’inicia el projecte d’investigació per a la catalogació, recuperació i conservació de les pintures rupestres d’Ulldecona

En els darrers dies s’està duent a terme a Ulldecona un projecte integral d’estudi per a la catalogació, recuperació, conservació i posada en valor de l’Abric IV del conjunt rupestre de la Serra de Godall per un equip d’investigació format pels millors especialistes en la matèria.

L’objecte d’estudi és l’Abric IV, ja que es tracta del més gran i enigmàtic del conjunt i l’únic on es poden trobar pintures d’estils diferents com el llevantí naturalista, el semiesquemàtic i l’esquemàtic, pintades dintre d’una forquilla cronològica d’entre 9000 i 4000 anys de forma ininterrompuda. És també l’abric més susceptible de poder albergar nous descobriments.

Actualment s’hi desenvolupa una actuació integral destinada a actualitzar el coneixement dels registres rupestres existents a l’abric per aconseguir una aproximació a les seues problemàtiques de conservació, publicant-se els resultats científics de l’estudi en formats impresos i digitals. La proposta comporta el valor afegit de servir de base per a futurs projectes de monitoratge i l’obtenció de productes digitals d’alta qualitat, adequats per a la divulgació i la posada en valor; divulgació digital, gamificació, app’s, repositoris digitals 3D, materials didàctics, entre altres.

El projecte s’emmarca en la línia d’actuacions “Ayudas para proyectos de conservación, protección y difusión de bienes declarados Patrimonio Mundial de l’any 2020” , que ve gestionant des de  l’Ajuntament d’Ulldecona mitjançant el CIAR Abrics de l’Ermita, conjuntament amb el Servei d’Arqueologia, l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, el Ministerio de Cultura y Deporte i el Conveni VULL (Valltorta-Gassulla-Ulldecona).  L’obra té un cost de 20.908 euros.

La iniciativa dóna continuïtat a diferents projectes que el precedeixen com els 4D-VULL: monitoratge d’Art Rupestre, realitzat en tres campanyes diferents entre els anys 2014 i 2019 als Abrics I i V del conjunt i també a les feines de neteja realitzades l’any 2011 i que van posar a la descoberta noves figures.

L’alcaldessa d’Ulldecona, Núria Ventura ha volgut destacar que “amb esta nova iniciativa, el CIAR Abrics de l’Ermita es consolida com un dels actius patrimonials més actius del país que aposta decididament per la investigació, conservació i difusió de l’Art Rupestre Llevantí amb les noves tecnologies com a motor de desenvolupament i coneixement”. Així, assegura que “aquests llocs tenen un interès enorme des del punt de vista arqueològic i patrimonial, però també constitueixen tot un símbol d’identitat cultural fonamental per als municipis que l’acullen i el gestionen, com és el nostre cas, a banda d’una oportunitat de desenvolupament important lligat a l’oferta de turisme cultural sostenible”.

El director del CIAR i tècnic de patrimoni de l’Ajuntament, Agustí Vericat, ha manifestat que “els exitosos resultats aconseguits amb aquests projectes anteriors, ens donen una visió global de l’estat de conservació, aportant un renovat i acuradíssim coneixement científic dels continguts dels abrics pintats i de les seues problemàtiques de conservació. Una informació bàsica per a poder actuar preventivament en la seua consolidació i restauració, alhora que genera la base de futures actuacions de digitalització orientades tant a la documentació científica, com a la conservació com a la difusió”.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

3 + 5 =

Últimes notícies