HomeSense categoriaS’inicia el servei de socorrisme a l’Ebre: amb els mateixos efectius però...

S’inicia el servei de socorrisme a l’Ebre: amb els mateixos efectius però més faena

EDICIÓ PAPER // Les platges ebrenques amb servei de socorrisme tornen a estar vigilades des de fa uns dies, amb l’excepció que este estiu no hi haurà ventilacions assistides boca a boca i les mascaretes i els desinfectants seran els protagonistes. A les Terres de l’Ebre, les platges que compten amb vigilància per part de la Creu Roja són a Deltebre, on van començar la campanya el 13 de juny, i a l’Ampolla, que va incorporar el servei el dia 15, mentre que l’Ametlla de Mar i el Perelló ho faran els primers dies de juliol. A la província de Tarragona, són un total de 125 socorristes aquàtics els que oferiran el servei els mesos estivals.

Com havien reivindicat, els socorristes no hauran de fer el paper de policies, però sí adaptar el seu servei a les mesures de protecció i prevenció de la Covid-19. Tindran més normes i tasques, però no en seran més respecte a l’any passat. Entre les normes i indicacions, els vigilants hauran de realitzar les rondes de vigilància i assistències amb mascareta i guants i, en el cas que patrullen en parelles, garantir també les distàncies de seguretat. El responsable de Socors i Emergències de la Creu Roja, Joan Carles Castellví, explicava que “a escala nacional s’han fet uns protocols als quals ens haurem d’adaptar. El més bàsic és que tots els socorristes hauran d’anar amb una ronyonera amb els EPIs per a tenir-los a mà, ja que se’ls hauran de posar abans de fer una assistència sanitària”, al qual afegia que “tot i això, per nosaltres només canvia la mascareta, ja que és habitual que portem guants en les assistències”.

Pel que fa als rescats marítims, Castellví comentava que “només un dels professionals serà el que efectuarà el salvament i portarà la víctima fins a terra. Serà allí on es reunirà amb la resta del personal, que aniran correctament equipats i, en el cas que el socorrista hagi estat cara a cara amb la persona rescatada, se li farà la neteja i desinfecció pertinent i es portarà a la mútua”. En el cas que la víctima patís una parada cardíaca, els socorristes només podran realitzar compressions toràciques i en cap cas el boca a boca. A banda, si el professional requerís treure’s la mascareta, aquest també hauria de considerar deixar-la en un lloc on després pogués recollir-la i no embrutés el medi natural.

Focalitzats en vigilar la primera línia de mar i garantir l’assistència, els professionals també estaran al servei dels banyistes per a fer recomanacions i avisar de les situacions perilloses, com ja havien fet els darrers estius. “A les Terres de l’Ebre trobem el fet que les distàncies entre banyistes són molt més àmplies i no hi ha els amuntegaments que molts cops es produïxen en espais d’altres ciutats; al contrari, però, també hi ha força platges sense vigilar”, seguia Castellví.
 

Precarietat laboral  
El juliol del 2019, des d’UGT publicaven un comunicat reivindicant la manca de socorristes i les condicions laborals precàries d’estos. La problemàtica es trobava en la llei que regula les condicions laborals dels socorristes a Catalunya, una normativa datada de 1972 que segons els professionals del sector estaria “obsoleta”. D’altra banda, les condicions laborals precàries dels treballadors vindria marcada per la no acceptació del conveni per part d’alguns consistoris: “Hi ha molts ajuntaments que encara no accepten el conveni únic que demanem i treuen les licitacions a preus molt baixos. Això fa que la majoria d’empreses ja no es presenten, però les que ho fan, per a ajustar els preus al màxim, han de reduir costos amb menys material, amb uns sous molt baixos per al personal… i és d’aquí d’on surt molts cops la problemàtica”, recordava el responsable de Socors i Emergències de la Creu Roja.

L’altre apunt era la dificultat de trobar personal, ja que segons el comunicat la formació que es reclama és molt més estricta que abans, tot i que el socorrisme seguix sent, en la majoria de casos, una feina temporal. Per a poder presentar-se a les proves i accedir al lloc, tots els socorristes que donen serveis a les platges gestionades per la Creu Roja de Tarragona tenen la titulació de socorrisme.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 24 = 31

Últimes notícies