HomeCultura‘Sobre marges i manipulacions’, l’estrena de Lo Pati per al Festicam 2020

‘Sobre marges i manipulacions’, l’estrena de Lo Pati per al Festicam 2020

EDICIÓ PAPER // El rebuig i la negació de l’altre, sobretot d’aquell que és diferent d’un mateix, bé siga des d’un punt de vista social, cultural o de gènere, és el tema al voltant del qual s’estructura De limitibus atque artificiis in mente, o el que en català es traduiria com Sobre marges i manipulacions. Un espectacle multidisciplinari nascut de l’imaginari de l’artista visual Tono Carbajo i la creativitat i la tècnica de la companyia de circ contemporani PSiRC. Coproduït per Lo Pati Centre d’Art Terres de l’Ebre, el Festival Internacional de Teatre i Circ d’Amposta (Festicam) i el projecte de circ itinerant nilak, l’espectacle ha estat creat a mida per a Lo Pati, i s’estrenarà a Amposta els dies 10 i 11 d’octubre.

L’actuació ha estat escrita i dirigida conjuntament per l’artista visual Tono Carbajo i la companyia PSiRC, que és el primer cop que treballen junts: “Teníem ganes de fer alguna cosa junts i està sent una experiència molt intensa, emocionant i sobretot productiva a nivell artístic”, deia Carbajo. De fet, Sobre marges i manipulacions ha servit com a punt de trobada entre Carbajo, que fa anys que explora l’art com a instrument de transformació social, i la companyia de circ, que ha apostat per sortir de la seva àrea de confort i explorar nous camins de creació.

Una nova experiència és també la forma que s’ha creat l’espectacle, ja que tot i que fa uns quinze dies que els artistes treballen presencialment a Amposta, la pandèmia del coronavirus els va obligar a incubar l’espectacle de forma telemàtica. Anna Pascual, una de les protagonistes de l’acte i membre de PSiRC, detallava que “abans de trobar-nos aquí vam quedar per a conèixer-nos a Barcelona, però tota la feina d’escriptura i guió la vam fer per Zoom durant el confinament”, tot afegint que “un cop plantejat el guió va ser el moment de venir a Amposta per posar en escena tot el que teníem al pensament”.

Sobre marges i manipulacions és un acte sobre aquelles persones que es troben a la frontera mental, en el límit de la societat, on segons Carbajo s’identifiquen molts col·lectius: “No diria que és una obra purament política, perquè hi ha moments de molta tensió emocional, però també d’humor”. Pascual concretava que “hi ha exposades diferents perspectives i, com deia Carbajo, hi han moments seriosos, però intentem prendre’ns tot el que passa en escena amb humor, intentant posar al públic en un lloc on es puguen sentir tocats de diferents maneres”.

Projeccions audiovisuals, performance, circ i art contemporani es fusionen en els quatre actes que conformen De limitibus atque artificiis in mente o Sobre marges i manipulacions, una barreja de disciplines que concorda amb l’essència de l’obra. “Unir disciplines és també una manera de trencar etiquetes o esborrar els límits de les fronteres físiques i mentals que ens separen de l’altre”, apuntaven els creadors. Tanmateix, esta fusió de manifestacions artístiques té el punt àlgid en la mateixa escenografia, ja que són els mateixos artistes que hi apareixen els que van transformant els elements de l’espai escènic a mesura que avança l’obra, cloent l’espectacle amb una veritable instal·lació artística. “Estem molt contents amb els resultats, perquè nosaltres podem entendre de tempos i de ritmes, mentre que el Tono domina la part visual”, explicava Anna Pascual, a qui Tono Carbajo donava la raó apuntant que “no havia treballat mai amb circ i ens ho estem passant molt bé. Ells tenen un coneixement escènic molt bo i la suma de tots els coneixements és una relació que ens recompensa ambdues parts”. La cirereta del pastís la regalava l’artista visual, que assenyalava que totes les projeccions que es podran veure durant l’espectacle són originals, la majoria enregistrades en fronteres o manifestacions de diferents països.
 

Cultura segura
El passat mes de setembre la Generalitat de Catalunya va declarar la cultura com a bé essencial, un nomenament que ha de servir com a punt de partida per a treballar en un marc normatiu que garantisca i regule l’accés malgrat les condicions especials derivades de la crisi per la Covid-19. En esta línia, l’espectacle comptarà amb totes les mesures recomanades pel PROCICAT.

La regidora de cultura a l’Ajuntament d’Amposta, Inés Martí, explicava que “malgrat la pandèmia, hem decidit apostar per la cultura i volem seguir endavant amb el Festicam, sempre seguint els consells i complint les mesures sanitàries”. La regidora afegia que serà una edició diferent, i que s’havia hagut de renunciar a alguns actes que formen part de la identitat del Festival com els espectacles itinerants o les instal·lacions. Per la seua banda, el director del Festicam, Jordi Príncep, recordava que “aprendre a conviure amb la pandèmia inclou també adaptar els actes culturals, per això el Festicam seguix apostant pels espectacles al carrer”. Els organitzadors del Festival Internacional de Teatre i Circ d’Amposta han hagut d’escollir, en esta edició, entre més de 200 propostes, i han escollit finalment les que dialogaven amb el públic i el feien reflexionar.

Tots els actes del Festicam comptaran amb una limitació de l’aforament al 70% (unes 30 persones en el cas de Lo Pati), per la qual cosa per accedir als espectacles es necessitarà una entrada prèvia que es pot adquirir de forma gratuïta. De fet, segons destacaven des de la direcció del Centre d’Art, en una situació convencional l’espectacle s’hagués programat un sol cop, però a causa de la limitació d’aforament s’ha decidit realitzar dos passis per dia, a les 12 del migdia i a les 8 de la tarda, per a donar l’oportunitat de veure’l a més persones.

A banda, i com ja és habitual, el públic haurà de dur mascareta i estar assegut en tot moment i respectant la distància de seguretat. Una mesura que també s’aplicarà entre l’escena i el públic, entre els quals, en este cas, es mantindran tres metres de distància. 

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 20 = 24

Últimes notícies