HomeSocietatSolidaritat amb el Delta després de la borrasca Glòria

Solidaritat amb el Delta després de la borrasca Glòria

Les imatges del pas del temporal Glòria pel delta de l’Ebre van impactar molta gent que coneix i estima el Delta i durant les primeres hores del pas del temporal les xarxes socials es van inundar de mostres de suport i solidaritat envers el Delta i la seua gent.

L’Emma Cid, de Tortosa, coneix molt bé el Delta, ja que fa 15 anys que estiueja a Riumar -Deltebre- i “les platges, els arrossars i les passejades en bici formen part de la meua vida”. És per això que en veure les imatges del Glòria per la televisió “em vaig quedar al sofà plorant de ràbia i impotència”. Emma sentia que no podia quedar-se de braços plegats davant el que estava veient, “necessitava cridar: tinc dos mans disposades a ajudar amb el que calga. No puc quedar-me aquí plorant al sofà i ja està!”.

Per a canalitzar tots estos sentiments va decidir crear un grup públic a Facebook amb el nom Moviment Social Delta de l’Ebre.

“Vaig convidar les meues amistats, sense cap altra pretensió que la gent que sentís el mateix que jo tingués un lloc on expressar-se lliurement amb l’objectiu de lluitar pel Delta”. En poques hores el grup va començar a sumar adhesions i tres setmanes després del pas del temporal, la pàgina comptava el dimecres dia 5 de febrer amb 8.091 membres. En un primer moment els integrants del grup -tal com li va passar a l’Emma al sofà de casa seua- expressaven la seua impotència per la situació i volien saber com podien contribuir a recuperar el Delta. “La gent necessitava aportar el seu granet de sorra per petit que fos”.

Així, a través d’este grup de Facebook els primers dies després del temporal es van organitzar grups de voluntaris per a netejar platges i les persones adherides hi compartixen fotografies del Delta, es fa difusió de notícies o activitats relacionades amb el territori i els efectes del Glòria i, fins i tot, hi ha nascut un projecte de samarretes solidàries. “Hi ha gent de tot arreu, molta de fora de les Terres de l’Ebre, que mostren la seua estima pel Delta”.  Com a administradora,  Emma Cid, reconeix que en cap moment havia pensat que el grup arribés a tanta gent: “Estic emocionada de veure que hi ha gent sensible, altruista i amb humanitat, disposada a lluitar pel Delta”. Els primers dies l’Emma es va arribar a veure desbordada davant l’allau d’adhesions i d’informació que generava el grup, però ara tres setmanes després la pàgina ja funciona gairebé sola, “té vida pròpia”, reconeix.

L’Emma s’encarrega ara cada dia de vigilar els continguts que s’hi compartixen per tal que siguen adequats i hi fa difusió dels actes que s’organitzen en defensa del Delta.

Projecte solidari de venda de samarretes

Entre les primeres mostres de solidaritat que va rebre el grup Moviment Social Delta de l’Ebre al Facebook hi va haver el de la il·lustradora calera, Raquel Garcia, que va decidir cedir una il·lustració seua d’un flamenc plorant per a qualsevol iniciativa que pogués contribuir a treballar per a recuperar el Delta. “La imatge em va arribar al cor. El flamenc plorant reflectia a la perfecció el sentiment que teníem molts després del pas del temporal Glòria”, explica Javier Hernando, propietari de l’establiment Dies de platja de l’Ampolla, i impulsor del projecte de samarretes solidàries Recuperem lo Delta. “Vaig decidir posar-me en contacte amb ella -la il·lustradora- i després de fer algunes proves d’impressió vam decidir fer una primera tirada de 25 samarretes i ho vam penjar al grup de Facebook per si algú hi estava interessat”, explica.

L’èxit va ser tal que en dos dies van haver de crear una pàgina web per a registrar totes les comandes a través d’Internet i després de tres setmanes també s’han dissenyat bosses i dessuadores amb la imatge. El 100% dels beneficis es donaran a accions per a recuperar el Delta i actualment ja s’han repartit més de 280 samarretes i han rebut comandes des de molts llocs de Catalunya i de la resta de l’Estat i ja compten amb més d’una desena de punts de venda a lesTerres de l’Ebre.

A la pàgina web recuperemlodelta.cat s’actualitza l’estat de la recaptació i Hernando ha explicat que els diners es destinaran a tres entitats: Associació de Voluntaris del Parc Natural; Campanya pels Sediments; i Plataforma en defensa de l’Ebre. Tot i que encara no s’ha decidit quines accions es finançaran, és molt possible que tots els diners es destinen a una única acció conjunta de les tres entitats.

El pas del temporal Glòria ha posat de manifest que “si no es reacciona ara poca cosa tenim a fer”, reflexiona Emma Cid, “però també ha dixat demostrat que hi ha molta gent que estem disposats a fer tot el que puguem i a sumar per a recuperar el Delta”.

Leonor Bertomeu
Leonor Bertomeu
periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

8 + 1 =

Últimes notícies