HomeEducacióSom Connexió reparteix gratuïtament 30.000 guies “Despantalla’m” a Catalunya per a conscienciar...

Som Connexió reparteix gratuïtament 30.000 guies “Despantalla’m” a Catalunya per a conscienciar de l’impacte negatiu de la tecnologia en nens de 0 a 3 anys

Amb l’objectiu de promoure una major conscienciació social per a deixar de normalitzar l’ús de pantalles abans dels 3 anys, la cooperativa de telefonia i internet conscient Som Connexió ha iniciat una campanya de distribució de la seva guia “Despantalla’m”.

La cooperativa ha repartit en un mes uns 30.000 exemplars en prop de 200 centres educatius, llar d’infants, escoles bressol, biblioteques, centres pediàtrics i ajuntaments de Catalunya.

A més, hem rebut més de 600 peticions de famílies i particulars interessats en la guia, als qui se’ls han fet arribar alguns exemplars que distribuiran en el seu entorn de manera voluntària”, afegeix Idoia Miranda, coordinadora de la campanya i del projecte Infància i Pantalles de Som Connexió.

Riscos de l’ús excessiu de les pantalles

Mercè Botella, autora de la guia, psicòloga social i sòcia fundadora de Som Connexió, assenyala que el document està fet sota un format pràctic. “Volem que la guia es converteixi en un recurs informatiu que permeti prendre consciència i facilitar estratègies a les famílies perquè puguin gestionar de manera responsable l’etapa de criança.

En el document s’expliquen els riscos de l’ús excessiu de les pantalles en menors i s’inclouen consells i recomanacions per a la criança sense pantalles amb la col·laboració d’Anna Ramis, pedagoga, assessora escolar i familiar i impulsora del Manifest Infància i Pantalles i de la campanya #de0a3PantallesRES.

Botella afegeix que amb aquesta iniciativa es pretén “descriure els principals impactes que la sobreexposició a les pantalles pot generar en la salut física, emocional, així com en el desenvolupament del cervell, i en el retard en l’adquisició del llenguatge”.

Alguns dels efectes en la salut física dels menors inclouen el sedentarisme, els problemes visuals derivats de la llum emesa per les pantalles que afecta el correcte desenvolupament del nervi òptic, alteracions del son o, fins i tot, trastorns alimentaris, ja que quan una criatura no és conscient del que menja, acostumen a no mastegar bé o empassar-se l’aire, la qual cosa ocasiona una mala digestió.

Pel que fa a la salut emocional, la interacció contínua amb una pantalla inhibeix la capacitat d’aprendre habilitats socials, claus per a desenvolupar l’empatia, el que contribueix a l’aïllament social de la criatura.

A més, la sobreestimulació de les funcions en l’escorça prefrontal del cervell pot interferir en els processos de desenvolupament cerebral. “Les produccions digitals activen el sistema de recompensa cada vegada que s’interactua amb un dispositiu. Amb això, s’allibera dopamina i s’acostuma al cervell a aquestes recompenses constants”, alerta Botella.

Finalment, si la criatura no interactua amb el seu entorn per estar davant una pantalla, no veu ni escolta les persones que l’envolten. “Això comporta que tingui menys vocabulari i més dificultat a l’hora d’enllaçar frases, a més d’una disminució de la fluïdesa, comprensió verbal i llenguatge expressiu”, sentència Botella.

Acord d’intercooperació amb Cafè i Social Media

Paral·lelament, Som Connexió i Cafè i Social Media (CIPAIS) han tancat un acord d’intercooperació per a contribuir en la prevenció dels impactes negatius de les pantalles en nens i joves.

A través de tallers teoricopràctics, es pretén conscienciar a les famílies i cuidadors de les conseqüències negatives de les pantalles i es facilitaran recursos per a reduir al màxim el seu ús en l’àmbit familiar, tant pel que fa a la “Guia per a famílies cruels i malvades” per incorporar l’ús de la tecnologia en infants i adolescents amb la consciència que requereix, com pel que fa a “Despantalla’m”, entre els 0 i els 3 anys.

Aquests tallers es duran a terme sota demanda en els centres educatius que ho sol·licitin.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

86 + = 92

Últimes notícies