HomeEsportsSònia Franquet explica al Setmanari L'EBRE el malson que ha patit

Sònia Franquet explica al Setmanari L’EBRE el malson que ha patit

ESPORTS // Sonia Franquet espera que per fi acabe el malson que ha viscut els últims anys, que han estat un autèntic calvari, des del moment en què va decidir posar fi a la seua relació de parella amb el també tirador de la selecció espanyola Jorge Lames. A continuació, l’assetjament a què es va veure sotmesa va anar en augment, fins que no va poder suportar més tanta pressió i el va denunciar. Abans li havia demanat en diverses ocasions que la deixés tranquil·la, però sense obtenir una resposta positiva. “Vaig tenir molta paciència i en principi em resistia a prendre la decisió, però vaig arribar finalment a la conclusió que l’única forma de parar-li els peus era presentant una denúncia”, reconeix la tiradora d’Ascó.

El Nadal del 2017 va passar les vacances amb la seua família a Ascó i a la tornada li va comunicar la decisió de no continuar amb la relació, i això va ser l’inici d’este malson. A partir d’aquí, va començar la persecució. “Em trucava contínuament al mòbil i a casa. Em seguia. Sabia quan entrava, quan sortia, on era. Me’l trobava a tot arreu”. Però tot es va complicar encara més al Mundial de Corea, l’abril del 2018. “Encara que no hi participava, es va desplaçar. Vaig demanar que no se m’acostés, però va arribar a irrompre a la meua habitació. A la tornada, vaig decidir denunciar”.

Sònia Franquet va decidir seguir endavant i va denunciar l’assetjament que patia al maig del 2018. El jutjat, a més de decretar una ordre d’allunyament de 400 metres, va obligar Jorge Llames a lliurar les armes i a haver de dixar de competir. La tiradora asconenca va viure episodis complicats, com en una tirada a Logronyo, quan alguns companys de club de Llames van sortir amb una samarreta reivindicativa a favor del  tirador. Franquet va trucar al Comitè Olímpic Espanyol, que va ordenar als tiradors treure’s la samarreta per a competir.

A finals de febrer passat es va celebrar el judici en què Llames va reconèixer tots els fets, que assetjava, vigilava, perseguia i, fins i tot, que va protagonitzar un altercat violent, pel qual va ser condemnat en sentència ferma contra la qual no cabia recurs, a 80 dies de treball a benefici de la comunitat, í a no acostar-se a Sònia a menys de 500 metres.

Sònia Franquet és  Policia Nacional a la comissaria de Gijón i, malgrat comptar amb un excel·lent palmarés internacional (medalla de plata en els Jocs Europeus de Bakú, bronze en els campionats europeus de Deauville i Maribor i diploma olímpic a Rio de Janeiro, o la participació també en les Olimpíades de Londres i Pequín), no va tindre la reposta que esperava per part d’algunes institucions i era la víctima la que patia el rebuig social en lloc de l’assetjador: “He patit maltractament per part de la federació de tir, tant de l’asturiana com de l’espanyola. Quan els vaig explicar el que em passava, em van dir que no el denunciés, que els draps bruts es renten a casa, la veritat és que em vaig sentir abandonada. He passat estos anys escoltant en els camps de tir que ell va perdre la llicència per culpa meua”. Tot i això, asseguren que van adoptar mesures disciplinàries contundents el 2018, quan van tenir coneixement de la denúncia contra el tirador, que va ser exclòs de l’equip nacional i va deixar de percebre les corresponents ajudes. Una exclusió, però, inevitable, ja que el jutjat el va obligar a lliurar les armes.

 

Mostres de suport

Després de la sentència, la Federació Espanyola de Tir Olímpic ha fet públic un comunicat conjunt amb l’asturiana, en què demanen disculpes i mostren el seu més sincer i rotund suport a l’esportista.
Durant este complicat període, l’Ajuntament de Gijón va qualificar el cas com l’autèntica descripció del que és un cas de violència masclista. Sònia Franquet ha rebut moltes mostres de suport per part de la majoria de col·lectius feministes d’Astúries, i per part dels seus companys de la comissaria de Gijón “els meus companys m’han fet costat en tot, sempre he tingut el seu suport”. El mateix cap de la secció d’armament de la comissaria de Gijón la va acompanyar davant els companys de la Unitat de Família i Dona (Ufam) per a presentar la denúncia. L’endemà, al judici ràpid, va acudir acompanyada per altres dos companys.

Sònia en estos difícils moments s’ha refugiat amb el tir, la seua gran passió, tot i que la situació ha influït en el seu  rendiment en algunes de les competicions en les quals ha intervingut. Ara prepara els pròxims compromisos amb il·lusions renovades, el 27 i 28 de març, a Las Gabias (Granada), i el Campionat d’Europa del 26 de maig al 6 de juny, on tindrà l’última oportunitat per a obtenir la classificació per als Jocs Olímpics de Tòquio.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

6 + 1 =

Últimes notícies