HomeTerres de l'EbreTerritori tomba la pista que havia de travessar Cardó i que seguiran...

Territori tomba la pista que havia de travessar Cardó i que seguiran reclamant Tivenys i el Perelló

El Departament d’Agricultura va començar a tramitar el 2012 -arran d’un incendi que va cremar 3.000 hectàrees a Rasquera-, amb la connivència dels ajuntaments de Tivenys, Benifallet, Rasquera, el Perelló i el Cos de Bombers, una pista forestal per a travessar la Serra de Cardó i obrir a l’accés rodat antiincendis l’espai restringit entre les dos principals carenes de la serra.

L’objectiu era donar continuïtat a les pistes que van des del Perelló a la bassa de la Carrasa, i des de Tivenys a la Tossa, obrint un tram nou de pista de quatre quilòmetres resseguint el camí vell de Tivenys al Perelló.

El projecte va topar però, quan les màquines ja havien començat a desbrossar, amb l’oposició del grup ecologista Gepec, que va denunciar, a més a més de l’afectació a un espai protegit, irregularitats de forma, ja que no s’havia fet l’avaluació d’impacte ambiental. Esta ha arribat ara, set anys més tard, quan Medi Natural -des del 2015- és competència del Departament de Territori i no pas del d’Agricultura, i n’ha resultat un informe desfavorable que, segons el Gepec, desestima la construcció de la pista, especialment reclamada a Tivenys arran de l’incendi que l’agost del 2017 va cremar més de 100 hectàrees -no en va cremar més gràcies a l’absència de vent- en una zona sense accés rodat. De fet, en l’inici de l’actual mandat municipal, l’Ajuntament va aprovar per unanimitat una moció que reclamava la pista, però segons ha divulgat ara el Gepec, el 19 de juny el DOGC va publicar la declaració d’impacte desfavorable. “Això vol dir que, a causa dels greus impactes ambientals que la pista provocaria, no se n’’autoritza la construcció, i el projecte ha de ser desestimat”, celebra el grup conservacionista. Els principals motius que ha esgrimit el Servei de Fauna i Flora, pertanyent a Territori per a denegar el permís són, sobretot, segons fonts coneixedores de la declaració, l’afectació a l’àliga coabarrada i al tritó o ofegabous, tot i que el Gepec també assegura que s’ha fet valer la necessitat de protegir l’àguila daurada i ocells com el còlit negre i el botxí. Igualment, el grup ecologista es remet a un altre suposat informe dels GRAF “en què es deixa palès que una infraestructura de comunicació dins el massís no es pot considerar una garantia d’extinció si la intensitat de propagació del foc és tan elevada com el que va tenir lloc al 2012”. 

L’alcalde de Tivenys, Eladi Galbe, ha demanat una reunió amb el Departament de Territori, a la qual té previst acudir amb l’alcaldessa del Perelló, Cinta Llaó, per a demanar explicacions i continuar reclamant la infraestructura, ja que considera que és imprescindible tant per a millorar la capacitat d’extinció d’incendis com per a un bon manteniment dels espais forestals del terme municipal. Els defensors del projecte confien encara que Agricultura puga reconduir la situació amb una nova tramitació i nous arguments per a rebatre la negativa, però accepten que serà realment complicat capgirar el dictamen de Territori, considerat més permeable a la bel·ligerància de grups com el Gepec.

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 57 = 59

Últimes notícies