Tot està preparat per a la segona edició de FiraArrels, a Tivenys. L’actual equip de govern va voler reformular la tradicional fira artesana del poble i, després de l’aturada per la pandèmia, l’any passat, va arrancar una fira que manté la seua predilecció pels productes artesans però hi suma com a fil conductor un país del món i la seua cultura. En la primera edició, va ser Romania. En esta ocasió, del 21 al 23 d’abril, serà Mèxic.
Per això el recinte firal ja està estos dies presidit per una gran còpia de cartró d’una façana del Temple Quetzalcoátl [a la imatge], un dels edificis mexicans més emblemàtics, corresponents a l’època prehispànica. Allà s’hi concentraran els actes musicals i les parades de menjar. També estan preparats els estands de fusta repartits pels carrers del poble, per a acollir desenes d’expositors.
El treball de voluntaris i col·laboradors ha estat ingent els darrers dies, i l’acte inaugural, este divendres a les 6 de la tarda, estarà presidit per la directora general de Migracions, Refugi i Antiracisme de la Generalitat, Eunice Romero Rivera, i per la cònsol titular de Mèxic a Barcelona, Claudia Pavlovich Arellano.
El programa de FiraArrels està farcit d’actes per a dinamitzar-la i donar-hi un aire cultural excepcional, i durant els tres dies, al recinte firal, hi haurà instal·lada l’exposició El ritmo de la muerte, de l’artista transdisciplinari mexicà Gabriel Sánchez Viveros.
Una fira de fusions
Entre altres atractius, hi ha prevista una taula rodona sobre l’exili català a Mèxic, conferències, cercaviles amb mariachis i amb els Gaiters de l’Aguilot de Tortosa, tallers de castellers i de catrines (un dels símbols del dia dels morts mexicà), actuacions musicals i sessions de DJ, en una programació per a fusionar la cultura local i la mexicana des de tots els punts de vista, també i de forma destacada pel que fa a la cuina. Hi haurà, per exemple, degustació amb mel de bunyols mexicans i de borraines.
L’alcalde de Tivenys, Eladi Galbe, destacava en un article per al Setmanari l’EBRE l’objectiu d’“esdevenir una fira de valors, una fira on, a més de gaudir d’oci, productes i actes culturals, puguem conèixer millor diferents països, diferents cultures, per així fer-nos millors els uns als altres i destruir tabús, prejudicis i idees preconcebudes que ens allunyen i que ens fan menuts”. Galbe advoca per continuar treballant i consolidar FiraArrels com un nou model de fira que, des del cor del Baix Ebre, esdevinga “referent i porta oberta al món”.