HomeCulturaTivissa acull el III Congrés Ibers a l’Ebre, sobre les excavacions dels...

Tivissa acull el III Congrés Ibers a l’Ebre, sobre les excavacions dels últims deu anys

Tivissa acollirà per tercer cop el Congrés Internacional Ibers a l’Ebre. La localitat de la Ribera d’Ebre vertebrarà durant tot este cap de setmana -del 10 al 12 de novembre- les nou sessions de conferències i debats al voltant de les excavacions arqueològiques fetes durant els darrers deu anys a les Terres de l’Ebre.

Durant la presentació del Congrés, el doctor en arqueologia, investigador de la URV i organitzador de les sessions, Rafel Jornet, va destacar que “en els últims deu anys hi ha hagut avenços significatius a molts dels poblats de l’Ebre”. “En alguns llocs, s’ha començat a excavar, com és el cas del poblat ibèric de l’Antic, a Amposta, als Tossals d’Aldover o als Malladarets d’Alfara de Carles, i en d’altres s’han fet avenços molt significatius, com és el cas del Coll del Moro de Gandesa”, ha destacat. A banda del vessant quantitatiu, Jornet també ha recalcat que “les eines arqueològiques de què es disposen ara són molt diferents de les de fa deu o vint anys”. “Per exemple, les anàlisis químiques aplicades a les restes de ceràmica que recuperem o tota la base genètica”, ha afegit Jornet.

Serà la tercera edició del Congrés Ibers a l’Ebre. La primera edició, el 2001, va tenir lloc a Tivissa i la segona, el 2011, entre Alcanyís i Tivissa. La localitat riberenca consolida així la seua capitalitat en els estudis de cultura ibera, on també es valora el gran poblat del Castellet de Banyoles. “A Tivissa ens hem sentit nostre el Castellet de Banyoles, i les primeres excavacions es van fer a principis del segle passat. Eren els mateixos pagesos qui feien les excavacions i posaven en valor i estimaven la cultura i la història”, ha assegurat la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Tivissa, Montse Perelló.

Les nou ponències i debats, repartides entre divendres i diumenge, tindran lloc al Casal Cultural de Tivissa. Diumenge, a més, hi haurà una visita guiada al poblat ibèric del Castellet de Banyoles i es presentarà el projecte per visitar la ciutat ibèrica amb tecnologia de realitat augmentada.

Exposició els pobles dels rius

El Palau Oliver de Boteller acollirà entre el proper 17 de novembre i el 31 de març de 2024, l’exposició Les Terres dels rius, que relata la vida als voltants del riu Ebre, Sénia, Algars, Guadalop, Matarranya i Bergantes. “Tracta sobre un territori que ja des de l’època ibèrica mostren uns vincles culturals potents”, destaca la directora dels serveis territorials de Cultura a les Terres de l’Ebre, Victòria Almuni. La mostra té una clara vocació didàctica i se centra en l’Edat del Ferro, entre els segles VIII i VI aC. L’any que ve, la mostra visitarà també el Museu de les Terres de l’Ebre, on s’acompanyarà també de diferents elements recuperats de poblats ibers.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

2 + 6 =

Últimes notícies