La Federació de l’Ebre d’Esquerra ha donat a conèixer les diferents iniciatives parlamentàries i accions en defensa de la protecció del Delta de l’Ebre, que està portant a terme des de diferents institucions.
El secretari d’organització de la Federació i alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, ha manifestat que” hi ha molta feina a fer en la protecció del Delta i en aquests moments hi ha diners per tirar-la endavant”; és per això que ha demanat “al Departament de Territori del conseller Calvet que es fiqui les piles perquè té dos mesos per tirar endavant accions per valor de 6 M€, que ens han d’ajudar a protegir el Delta”.
“No volem que se’ns posin més excuses, perquè hi ha feina per a fer en la protecció del Delta, i hi ha 6 M€ per a fer-la, i el que no tolerarem és que no es puguin gastar aquests diners”. Ha afirmat Tomàs, abans de recordar que els alcaldes republicans estant presents a la Taula de Consens pel Delta i al Front Institucional. Front des d’on es treballen propostes conjuntes amb la Plataforma en Defensa de l’Ebre, i on l’Ajuntament d’Amposta ha contractat dos tècnics ambientals per redactar les al·legacions als EPTI i al Pla de Conca que faran arribar als ajuntaments, per poder presentar-les.
Norma Pujol, secretari general de la Federació i diputada al Congrés , ha fet saber que en l’àmbit europeu la Federació de l’Ebre d’Esquerra està col·laborant amb la Plataforma en l’organització d’una jornada sobre deltes europeus; i a les Corts Esquerra esmenarà el Projecte de Llei de canvi climàtic i Transició energètica per introduir-hi la gestió dels sediments en l’apartat que fa referència a “la planificació i gestió de l’aigua”.
Segons la diputada, “de manera sorprenent aquest apartat del Projecte de Llei no fa cap referència a la gestió de sediments, un aspecte fonamental per aturar la regressió i la subsidència del Delta”. Tot recordant que “sense cabals i sediments no hi ha futur per al Delta, i el canvi climàtic a més agreuja l’amenaça perquè provoca l’augment del nivell del mar”.
Esquerra demana afegir a l’Article 17 la següent esmena: “Considerar i incloure en la planificació els impactes derivats de la retenció de sediments als embassaments i les solucions per a la seva mobilització, amb el doble objectiu de mantenir la capacitat de regulació dels embassaments i de restaurar el transport de sediments als sistemes costaners per a frenar la regressió de les platges i la subsidència dels deltes.”
Pujol ha advertit que “si no hi ha una restauració de sediments a la costa, els deltes desapareixeran, d’aquí la importància d’incorporar per Llei que en la planificació hídrica es tingui en compte la gestió i mobilització dels sediments retinguts”.
Irene Fornós, diputada al Parlament de Catalunya ha fet saber que la setmana passada el Grup Republicà va registrar la demanda de creació d’una “Comissió d’Estudi per a la Protecció del Delta de l’Ebre davant les amenaces de la regressió, la subsidència, la minva de cabals del riu i les conseqüències del canvi climàtic”.
Per a la diputada això permetrà portar al Parlament la problemàtica i la vulnerabilitat del Delta. “La Comissió comptarà amb la presència de tècnics, científics i altres agents del territori que ajudaran a valorar totes les actuacions per a la protecció del Delta, entre les quals el Pla que ha de presentar abans de final d’any el govern espanyol”.