El Patronat de la Passió de Vilalba dels Arcs prepara la 29a edició de la Passió que ve marcada per la revolta del món agrari. Tal i com es va anunciar durant la presentació de la temporada el mes de gener passat, el cartell 2024 està dedicat a la resiliència de les zones rurals. La imatge que hi apareix correspon a una instantània de la segona caiguda, on un grup de noies joves segueixen a Jesús durant el camí del Calvari, i va acompanyada del lema “Caure està permès, aixecar-se és una obligació. La vida té el seu valor quan fem que valgui la pena viure-la“, fent referència a l’esforç i la necessitat de seguir endavant malgrat els entrebancs que trobem al llarg de la vida.
Un dels trets més característics de la Passió de Vilalba és l’adaptació del diàleg al moment actual, tot modificant part dels textos en les escenes de l’Últim Sopar i el Judici; fet li aporta una gran càrrega social i fa que sigui una passió viva. A més, des del primer dia s’ha predicat la paritat, sent 6 apòstols i 6 apostolesses que acompanyen a Jesús durant tota la representació. I no només això sinó que són les pròpies dones qui porten el fil conductor de la història amb Maria de Magdala al capdavant. D’aquesta manera, estem parlant d’una visió feminista de la Passió tot reivindicant el paper de la dona al llarg de la història, gairebé sempre emmascarat o tergiversat per l’heteropatriarcat.
L’altre tret identificador és el fet d’ésser representada a l’aire lliure, sense barreres entre elactors i actius i el públic assistent. Amb això es busca un contacte directe amb l’espectador des de la primera escena, fent-lo partícip en tot moment i fent-li no només veure una obra de teatre en estat pur, sinó oferint-los l’oportunitat de poder viure-la en primera persona. També es vol apropar aquesta història universal a tot tipus de públic i és per això que és gratuïta, a més de donar a conèixer la cultura del teatre, es fomenta la dramatúrgia entre els joves i es mantenen vives les tradicions catalanes en època de Setmana Santa.
Són només dues representacions que tenen lloc el Dijous Sant a les 21:30h i el Dissabte Sant a les 17:00h. La versió nocturna està il·luminada amb foc natural, tant amb llànties d’oli com amb fogueres, i és més intimista. Un cop acabada la representació aquest any ens acompanyaren el duet ebrenc “Adrià i Oriol” durant el concert aPassionats pel Vi, maridat amb bunyols de vent. La versió diürna ofereix l’oportunitat d’explorar els encantadors racons del centre històric mitjançant les activitats complementàries que s’organitzen, com el mercat d’artesania. Durant el matí també gaudirem de la participació dels més petits amb una desfilada d’armats i jocs infantils provinents de l’antiga roma.
Tast integral del territori, l’Oli i el Vi de la Passió
Per tal d’integrar la Passió al territori, des del Patronat de la Passió és va crear el projecte del Vi de la Passió. Des de fa més de 10 anys s’elabora un vi a l’antiga, a símil del de l’època romana, que podria ser ben bé el que va beure el mateix Jesús a l’últim sopar. Tot el procés és artesanal, des de la verema fins als trasbalsos i l’emmagatzematge en unes àmfores de terrissa a la cripta de la Confraria de Nostra Sra de Gràcia, visitable durant els dies de representació.
Com ja se sap, el vi és un dels productes naturals, al costat del pa, més clarament vinculats a la cultura mediterrània i Vilalba és un poble amb una llarga tradició vitivinícola que compta amb un bon grapat de cellers inscrits a la D.O. Terra Alta. Com una de les activitats que s’ha convertit en un referent enoturístic a les Terres de l’Ebre, el Dissabte Sant al matí té lloc un tast comentat amb la participació de diferents vins dels cellers locals que formen part de la D.O. Terra Alta (Celler Xavier Clua, Vins del Tros, Covilalba/Celler Unió, Vins de Mesies, Bielsa Ruano i Bernaví). En aquesta ocasió el tast serà per parelles i en format “a cegues“, on els participants hauran de descobrir diversos ítems per poder-se emportar el premi, consistent en una estada per a dues persones als allotjaments rurals Casa Solé de Vilalba dels Arcs, gentilesa de l’Associació de Turisme Rural de la Terra Alta. A més, durant el tast s’obren les àmfores amb el Vi de la Passió i es tasta aquest per primera vegada després d’haver-se segellat mesos abans.
Com a prèvia, aquest Dissabte de Rams tindrà lloc el tast de l’Oli de la Passió, un projecte més nou engegat amb la col·laboració de la D.O.P. Oli de la Terra Alta que també vol posar en valor el segon producte estrella del territori. Durant el tast es provaran diferents varietats autòctones de Vilalba del Arcs i de la zona de producció de la D.O.P. Oli de la Terra Alta, ho acompanyarem amb un maridatge de tapes elaborades pel restaurant Oníria de Gandesa.