HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catTortosa, deure de memòria per a un futur diferent

Tortosa, deure de memòria per a un futur diferent

Muralles i castells precàriament visibles, que manifesten -si descoberts i situats històricament – una ciutat de gran calibre, dotada de sistemes de protecció i defensa, però també i molt important, d’un sistema de connexió fluvial-marítima i de un circuit hidràulic (assut, canals, sèquies, aljubs…) de gran valor.

És un patrimoni que convé conèixer i divulgar. El conjunt -ciutat, Delta, Terres de l’Ebre, Ports de Beseit…- té un relleu d’habitabilitat, cultural i històric que hem de procurar manifestar a la ciutadania tortosina, en primer lloc, i després, a l’abast peninsular hispànic i europeu.

El procés de “visualització” no es fàcil, i per això són necessàries institucions de rigor reconegut per poder portar-lo a terme.

Enhorabona molt cordial als Amics dels Castells en complir 25 anys, molt particularment a tots els que han treballat intensament per posar en pràctica les directrius inicials.

Les fortificacions tortosines i el seu tan interessant com poc conegut i reconegut nucli antic tenen certament un potencial molt valuós per reconsiderar diversos aspectes de relleu històric dels períodes romà, àrab i contemporani…

Com a exdirector general de la UNESCO, vull animar els Amics dels Castells, en complir 25 anys i dirigits actualment per Jordi Mulet, a “despertar” tantes i tan importants realitats pretèrites per inspirar la construcció d’un futur diferent.

  1. *Article escrit en la 20a revista d’Amics dels Castells i del Nucli Antic de Tortosa, Fortaleses de la memòria, publicada al desembre de 2021. La revista completa la podeu trobar al blog de l’entitat.
Federico Mayor Zaragoza
Federico Mayor Zaragoza
President de la Fundació Cultura de Pau i ex Director General de la UNESCO (1987-1999)
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 85 = 93

Últimes notícies