HomeSense categoriaTortosa, el nou municipi català que aposta per RECICLOS, el sistema que...

Tortosa, el nou municipi català que aposta per RECICLOS, el sistema que recompensa per reciclar

TORTOSA // Els habitants de Tortosa compromesos amb el reciclatge obtindran a partir d’avui recompenses cada vegada que reciclin les seves llaunes i ampolles de plàstic de begudes. Això és possible gràcies a l’aposta de l’Ajuntament de Tortosa per RECICLOS, el Sistema de Devolució i Recompensa (SDR) que ha estat desenvolupat per Ecoembes, l’organització ambiental sense ànim de lucre que coordina el reciclatge d’envasos a tot el país.

D’aquesta manera, Tortosa es converteix en un dels municipis catalans a apostar per aquest sistema de reciclatge que premia els ciutadans recicladors amb incentius que ajudin a millorar el seu entorn més proper, mentre segueixen fomentant la circularitat dels envasos, és a dir, contribuint a donar-los una nova vida.

Així, els més de 34.800 veïns i veïnes de Tortosa podran reciclar les seves llaunes i ampolles de plàstic de begudes en un dels 133 contenidors grocs dels carrers de la localitat -als quals se’ls ha incorporat tecnologia- i obtenir recompenses en fer-ho. Entre aquests incentius, destaquen productes per a fomentar la mobilitat sostenible i accions per millorar l’entorn dels ciutadans de Tortosa, com és contribuir amb Creu Roja a cobrir les necessitats bàsiques d’eficiència energètica i electrodomèstics en domicilis de famílies vulnerables del municipi.

A més, RECICLOS vol contribuir a fomentar un consum responsable i racional d’aquest tipus d’envasos. Per aquest motiu, estableix un límit setmanal a les llaunes i ampolles de plàstic de begudes pels quals els ciutadans obtenen punts quan reciclin.

Aquest sistema de reciclatge SDR ha estat presentat aquest matí en un acte que ha tingut lloc al Carrer Rosselló, a la Plaça de les Corts Catalanes i al qual han assistit Meritxell Roigé, alcaldessa de Tortosa; Domingo Tomàs, regidor de Serveis de l’Ajuntament; i Xavier Balagué, gerent d´Ecoembes a Catalunya.

L’alcaldessa de Tortosa ha destacat que la introducció de RECICLOS als contenidors d’envasos de Tortosa “va en la línia iniciada per l’Ajuntament per a promoure el reciclatge i aconseguir millorar el volum de residus que es recuperen”. Roigé també ha fet una crida a la ciutadania a participar-hi ja que, a més dels possibles obsequis que puguin rebre en fer-ho, “d’aquesta manera podran contribuir a projectes d’àmbit mediambiental i social, amb l’ajuda d’entitats de la nostra ciutat que hi col·laboraran, i que ens permetran dur a terme diverses accions d’interès general“, ha dit.

Per la seva banda, el gerent d’Ecoembes a Catalunya, Xavier Balagué, he destacat que “gràcies a RECICLOS, els ciutadans compromesos amb el reciclatge, a més d’ajudar a estalviar energia o a donar una nova vida als envasos reciclant-los, ara podran també contribuir a millorar Tortosa a través de les recompenses que obtenen al reciclar. És la primera vegada que un sistema de reciclatge uneix tecnologia i recompenses per tal d’ajudar a reciclar més i millor. RECICLOS, lluny de ser un projecte de futur, ja és una realitat “.

Per fer ús de RECICLOS, els ciutadans de Tortosa només han de registrar-se a la webapp i, a casa, escanejar el codi de barres de l’envàs que volen reciclar abans de llençar-lo a la galleda. Un cop al carrer, quan vagin al contenidor groc amb la seva bossa d’envasos, han de dipositar-la allà i escanejar el codi QR que hi ha al contenidor. En fer-ho, obtindran punts, denominats RECICLOS, que podran canviar per les diferents recompenses que tinguin disponibles. Aquests punts tindran un límit setmanal per tal que els ciutadans no només reciclin més i millor els seus envasos, sinó que consumeixin de manera responsable.

El SDR RECICLOS va néixer a TheCircularLab, el centre d’innovació oberta d’Ecoembes. Després de la seva implantació en diversos municipis de Catalunya com a projecte pilot, RECICLOS ja està en diversos municipis d’aquesta regió, així com a la Comunitat de Madrid, Andalusia, Aragó, Múrcia, la Rioja, Comunitat Valenciana, Illes Balears, Navarra, Astúries i Galícia. A més, també hi ha instal·lades màquines de reciclatge en estacions de Ferrocarrils a l’Àrea Metropolitana de Barcelona i en mercats municipals de la ciutat de València que recompensen als ciutadans que reciclen en elles.

Al llarg d’aquest any, es preveu que aquest pioner sistema de reciclatge arribi a totes les regions de país, comptant tant amb contenidors grocs que incorporin la seva tecnologia com amb màquines situades en altres estacions de transport i centres comercials i d’oci, facilitant, d’aquesta manera, el reciclatge de les llaunes i ampolles de plàstic de begudes generades dins i fora de les llars.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

53 + = 56

Últimes notícies