La Junta de Govern Local de l’Ajuntament de Tortosa ha aprovat inicialment el projecte de la nova climatització del Mercat Municipal amb un pressupost de 405.122 euros. L’obra, que actualment es troba en fase d’exposició pública, consistix en la substitució de l’actual sistema de refrigeració per quatre bombes de calor basades en energia geotèrmica i s’emmarca en el compromís del govern municipal (Movem-PSC i ERC) de “lluitar contra el canvi climàtic a través de la transició energètica cap a la utilització d’energies netes i respectuoses amb el medi ambient”.
Este projecte compta amb una subvenció de 300.000 euros obtinguts a través de la convocatòria feta pel Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat per al desenvolupament d’actuació de mitigació i d’adaptació al canvi climàtic.
Les bombes de calor geotèrmiques aprofiten la temperatura constant del subsol (generalment entre 10 i 20°C) per a sistemes de calefacció i refrigeració. Se tracta d’una energia renovable i sostenible que es genera a partir de la calor emmagatzemada a l’interior de la Terra.
En l’informe que s’inclou en el projecte, s’assegura que la instal·lació de climatització d’este equipament municipal, que usa com a combustible gas natural, té actualment “greus problemes de funcionament, tant en la generació com amb l’equipament intern”. Una dada que ha corroborat el president de l’Associació de Venedors del Mercat de Tortosa, Julián Montero. “Se tracta d’una instal·lació obsoleta que es va instal·lar fa 25 anys de segona mà i ja fa temps que no refreda”, ha explicat. “Fa anys que demanàvem a l’Ajuntament un aire condicionat digne, però fins ara no ens han fet cas”, ha afegit el president d’esta associació, entitat que actualment agrupa un total de 25 paradistes.
Els treballs descrits al projecte aprovat consistiran en el desmuntatge del maquinari actual i de la xemeneia circular de sortida de fums, entre altres elements, i la instal·lació dels nous equips. Les quatre bombes de calor geotèrmiques, amb una potència de 240 kW, aniran connectades a un control general que regularà el cabal i les hores de funcionament. L’aigua de calefacció o refrigeració generada a la sala d’energia es distribuirà des dels diferents circuits a partir del col·lector fins a les unitats terminals encarregades de dissipar la calor o el fred en funció de les necessitats de cada zona, segons se descriu al projecte tècnic aprovat.