HomeSocietatTortosa i Alcanyís celebren els 50 anys d'agermanament, destacant els projectes de...

Tortosa i Alcanyís celebren els 50 anys d’agermanament, destacant els projectes de dinamització en comú

Les poblacions de Tortosa i Alcanyís han commemorat este dissabte, 9 de juliol, els 50 anys de l’agermanament entre les dos ciutats. Ho han fet amb un acte institucional, al pati central dels Reials Col·legis de Tortosa, que ha comptat amb la participació dels respectius alcaldes: Meritxell Roigé i Ignacio Urquizu.

L’acte ha servit per a recordar els elements que Tortosa i Alcanyís han tingut i tenen en comú al llarg de la història, i que van comportar l’establiment del seu agermanament ara fa mig segle, al juny del 1972. L’alcalde d’Alcanyís ha recordat que les dos poblacions han caminat de manera paral·lela des de la seua fundació en temps dels hibers, passant per la dominació andalusina i fins a la reconquesta, en els dos casos per part de Ramon Berenguer IV. De la seua banda, l’alcaldessa de Tortosa ha subratllat especialment el període del Renaixement, que en els dos casos va comportar una rellevància molt destacada en aquell moment. En són testimonis edificis singulars, com els mateixos Reials Col·legis, l’edifici més important de Catalunya de l’època renaixentista, o la casa consistorial i la llotja d’Alcanyís, que també esdevenen un dels grans referents renaixentistes al conjunt de l’Aragó, entre altres exemples vinculats amb l’art. “Va ser en esta època, en el Renaixement, que vam assolir el major moment d’esplendor a la història, i nosaltres, a Tortosa, cada any ho recordem amb la Festa del Renaixement, que ens permet posar-ho en valor“, ha destacat l’alcaldessa. Enguany es durà a terme la 25a edició d’esta festa de recreació històrica, del 21 al 24 de juliol, a la qual també està confirmada ja la participació de l’alcalde d’Alcanyís.

Foto: Ajuntament de Tortosa

La situació de proximitat geogràfica també ha sigut un dels elements que ha forjat la relació de veïnatge i ha permès establir diferents lligams entre les dos ciutats. En este sentit, Urquizu ha apuntat l’obertura de la línia ferroviària entre Tortosa i Alcanyís, a través de la Val de Zafán, com la gran infraestructura que va vertebrar a mitan segle XX els dos territoris: “Va suposar un abans i un després per al Baix Aragó, ja que ens permetia tindre una bona connexió per a traslladar les mercaderies, però a la vegada va suposar un avenç econòmic, comercial i humà“, ha reivindicat. El posterior tancament de la línia, als anys 70, va suposar la pèrdua d’esta connexió. Però la reconversió en Via Verda torna a relligar la proximitat entre les dos poblacions.

Tant l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, com l’alcalde d’Alcanyís, Ignacio Urquizu, han refermat la voluntat de seguir treballant des dels dos municipis amb projectes en comú que ajuden a crear sinergies que beneficien els dos territoris. En este sentit, han apuntat al Consorci dels Tres Reis, del qual formen part Tortosa i Alcanyís, a més de la també ciutat veïna de Morella, i que aplega territoris a cavall de Catalunya, l’Aragó i el País Valencià. Des que es va crear, el Consorci ha posat l’objectiu en la potenciació conjunta de les tres zones geogràfiques, amb vista a potenciar-ne la difusió i destacar-ne els valors patrimonials i turístics.

Foto: Ajuntament de Tortosa

Al final de l’acte, l’alcaldessa Roigé ha fet lliurament a l’alcalde Urquizu d’una reproducció de la il·lustració que al segle XVI va realitzar el pintor flamenc Anton van den Wyngaerde, i que mostra la ciutat de Tortosa en plena època del Renaixement.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

3 + 1 =

Últimes notícies