HomeCulturaTortosa i el Departament de Cultura ja preparen el trasllat de l’Arxiu...

Tortosa i el Departament de Cultura ja preparen el trasllat de l’Arxiu Comarcal del Baix Ebre

El 31 de desembre del 2024, d’aquí a un any i poc, s’esgota el conveni entre el Bisbat de Tortosa, el departament de Cultura, l’Ajuntament i el Consell Comarcal perquè l’edifici renaixentista del Col·legi de Sant Jaume i Sant Maties, inclòs dins el complex monumental dels Reials Col·legis, albergue l’Arxiu Històric Comarcal del Baix Ebre. De fet, la vigència de l’acord és fruit d’una primera pròrroga del conveni, que es va signar el novembre del 2019 amb set anys de retard -en realitat el conveni expirava el 2012-, i si bé aleshores ja estava sobre la taula la necessitat de traslladar tot el material a una altra seu definitiva, fins ara no s’han fet passos al respecte i el Bisbat, propietari de l’edifici, havia recordat per escrit als altres tres agents implicats que el conveni tenia data de caducitat i la institució eclesiàstica així ho faria valer.

En els darrers mesos, però, el nou equip de govern municipal s’ha mogut i ha plantejat dos possibles opcions a la ciutat perquè la Generalitat hi construïsca la nova seu de l’Arxiu, segons confirmen tant la regidora de Cultura, Mar Lleixà, com la directora territorial del Departament de Cultura, Victòria Almuni. Tècnics de la Direcció General de Patrimoni i de la Xarxa d’Arxius de Catalunya ja han visitat els espais per avaluar-ne les seues prestacions. “Ara ens han de dir quin és millor o si ni un ni l’altre”, obre el ventall Lleixà, que considera que hi ha bona predisposició per part de totes les parts per a encarrilar el trasllat.

Segona pròrroga

Tot i això, el projecte requerirà uns anys per ser tramitat i executat, molt més enllà del 31 de desembre del 2024, i aquí s’obre l’altre interrogant: s’avindrà el Bisbat a propiciar una segona pròrroga, després de l’estira-i-arronsa que hi va haver entre el 2012 i el 2019?
Oficialment, l’ecònom diocesà, Víctor Cardona, admet contactes amb la Generalitat i l’Ajuntament, però recorda que estos es van produir abans que prengués possessió el nou bisbe, Sergi Gordo, i de moment es remet a la data de la finalització del conveni. No obstant això, fonts properes a la negociació assenyalen que si la intenció de fer efectiu el trasllat per part del Departament de Cultura és ferma i evident, no hi hauria d’haver problemes per acordar una altra pròrroga. “Segurament caldrà una pròrroga del conveni. Ningú vol passar per un espai provisional”, manifesta Lleixà.

A més a més, actualment s’estan executant obres de manteniment a l’edifici que alberga l’Arxiu, per un valor de 120.000 euros, fruit del compromís que el 2019 Cultura de la Generalitat va assumir amb el Bisbat, en el sentit que invertiria 30.000 euros anuals en millores a l’immoble a canvi que l’Arxiu del Baix Ebre pogués continuar on és. El compliment d’esta clàusula per part de Cultura, després de quatre anys sense posar-hi diners, és un element més per pensar que el Bisbat tindrà més bona predisposició a l’hora d’accedir a un allargament temporal del conveni. Segons detalla Cardona, als Reials Col·legis, seu de l’Arxiu des de 1997, s’estan fent treballs per arranjar la teulada, la façana i alguns sostres, i per a solucionar problemes d’humitat als baixos.

La voluntat del Bisbat de Tortosa és aprofitar l’espai dels Reials Col·legis per a traslladar-hi l’arxiu diocesà, mentre que la necessitat d’una nova seu per a l’Arxiu Comarcal s’explica en bona mesura, a banda de la qüestió de la titularitat de l’edifici, pels problemes d’espai de l’arxiu, que conté quilòmetres de documentació històrica, des del segle XVII. El director de l’Arxiu, Albert Curto, constata que “fa anys que no es pot encabir nova documentació” i això és una limitació molt important. La direcció de l’Arxiu, per tant, prioritza el fet que el futur espai siga pràctic, encara que l’arxiu dixe d’estar en un edifici patrimonial. Fonts del sector no veuen viable que la nova seu estiga operativa abans de cinc o sis anys.

Òscar Meseguer Julián
Òscar Meseguer Julián
Periodista. Director del Setmanari l'Ebre
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

4 + 4 =

Últimes notícies