HomeSense categoriaTortosa reclama al Govern que construeixi una passarel·la aprofitant la pilastra del...

Tortosa reclama al Govern que construeixi una passarel·la aprofitant la pilastra del monument franquista

TORTOSA // L’Ajuntament de Tortosa reclama al Govern que construeixi una passarel·la de vianants per aprofitar la pilastra del monument franquista sobre el riu Ebre, recuperant així el seu ús originari. El ple ordinari d’aquest dilluns aprovarà la modificació puntual del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) que permetrà incorporà aquest element al planejament. L’alcaldessa de la ciutat, Meritxell Roigé, ha insistit que, com a administració que es fa càrrec de la retirada del monument franquista, la Generalitat ha d’assumir també la construcció de la passarel·la per evitar que la pilastra es quedi al mig del riu sense cap ús un cop s’hagi executat l’operació, prevista pel pròxim mes de juliol.

La modificació puntual del planejament dona compliment, segons Roigé, a la petició efectuada per la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) arran de la petició de llicència obres feta pel Departament de Justícia per retirar el monòlit. Així, l’informe de l’organisme de conca tramès a finals del desembre passat demana al consistori que defineixi urbanísticament la situació de la pilastra en el cas que no sigui retirada.

Si la voluntat és preservar-la, com així es preveu, s’ha d’integrar en el planejament urbanístic per poder reutilitzar-la com a part d’una infraestructura de pas sobre el riu. Aquesta, de fet, era la seva funció original abans de que s’aixequés el monument de glorificació feixista al bell mig de l’Ebre. “Al planejament ha d’haver les infraestructures definides, dibuixades, com el cas del tercer pont”, ha apuntat Roigé.

El govern municipal de Junts per Tortosa i PSC, però, té clara de qui és la responsabilitat de la seva materialització. “No ens correspon a l’Ajuntament de Tortosa. Qui retira el monument és el Govern i qui no ha de deixar la pilastra al mig del riu sense cap ús és el Govern de la Generalitat”, ha reblat l’alcaldessa, tot insistint que el consistori no era “competent” per impulsar aquesta retirda. Addueix que, davant del fet que es tracta d’un element de pas sobre el riu i que la seva construcció tindrà un pressupost “important“, la Generalitat projectar i finançar l’obra, tal i com ha fet amb altres ponts i passarel·les en altres ciutats del país, tot recordant el cas de Lleida. Espera que el moviment, en aquest sentit, sigui “immediat“.

Fins aquest moment, assegura, l’Ajuntament només ha rebut la resposta de la consellera de Justícia en funcions, Ester Capella, traslladant-li que el seu departament no és competent en la construcció d’aquests elements. Roigé, però, reconeix que hi ha converses obertes al respecte amb altres departaments del Govern. No vol precisar cap cost aproximat de la seva construcció perquè no s’ha encarregat cap projecte que ho valori.

Remarca l’alcaldessa, però, que va traslladar aquesta petició al vicepresident en funcions, Pere Aragonès, i a la mateixa Capella el passat 20 de novembre quan van visitar Tortosa per presentar el projecte de retirada del monument franquista. Posteriorment, afegeix, la va reiterar i trametre per escrit. En un ple el passat mes de desembre, el consistori ja va aprovar una moció conjunta dels grups de Movem i ERC reclamant la construcció de la passarel·la aprofitant la pilastra. “Esperem que incideixin perquè es pugui construir”, ha apuntat Roigé, dirigint-se específicament als republicans.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 43 = 46

Últimes notícies