HomeOcupacióLes Terres de l’Ebre, entre l’èxit pel ple d’ocupació i el risc...

Les Terres de l’Ebre, entre l’èxit pel ple d’ocupació i el risc de massificació

No només ha estat una Setmana Santa excel·lent des del punt de vista turístic atenent el context de la pandèmia, sinó que ha estat potser la més intensa que es recorda turísticament. “Ha sigut brutal. Hem tingut una barbaritat de gent, ja des del divendres 26. Tot el material que tenim, caiacs i bicicletes, s’ha fet servir tots els dies”, assenyalava a Canal Terres de l’Ebre Joan Franch, propietari de l’empresa d’activitats Riu a l’Ebre.

Tal com apuntaven les previsions, cases rurals, càmpings i apartaments turístics de Tarragona i especialment de les Terres de l’Ebre -sobretot al delta de l’Ebre i a la Terra Alta- han acaparat el turisme esta Setmana Santa, una alenada d’aire fresc per a un sector turístic que fins i tot ha allargat per davant i per darrere el període habitual d’ocupació i activitat. “Li hem tret la pols a moltes coses, entre les quals, a la caixa registradora, perquè hi havia establiments que estaven tancats des de l’octubre del 2019”, va afirmar Xavier Guardià, portaveu de la Federació empresarial d’Hostaleria i Turisme de Tarragona (FEHT), en declaracions a l’Agència Catalana de Notícies.

Els allotjaments de Tarragona i les Terres de l’Ebre van tancar una Setmana Santa amb bones xifres d’ocupació, d’entre el 60 i el 80% de les places totals ofertades. Tot i no haver obert la gran hoteleria de la costa ni tampoc Portaventura, el territori fa balanç positiu i afronta amb positivisme l’estiu. A l’Ebre s’ha registrat ple absolut, fins al punt de millorar les xifres d’ocupació de l’any 2019, anterior a la pandèmia, tot i que el territori ha tornat a identificar, entre imatges de massificació, la necessitat i la importància de regular i ordenar el flux de turisme en un espai natural protegit com és el Delta.

En el total provincial, segons la FEHT, hi ha hagut més d’un 80% dels càmpings oberts, el 50% dels apartaments turístics i entre un 15% i un 20% dels hotels. “Ens ha faltat el client espanyol que ens acostuma a visitar d’Aragó, Pamplona, la Rioja, País Basc i València”, afegia Guardià. Això, però, ha afectat més la Costa Daurada, destinació predilecta d’estos orígens i on molts hotels continuen sense obrir esperant que es reobrin les portes també al turisme estranger de sol i platja.

L’Ebre, en canvi, i especialment el Delta, s’han consolidat com a destinació preferent de les famílies catalanes per Setmana Santa en un context en què no es podia sortir del territori de la Comunitat Autònoma. “Som un espai natural en boca de tothom on la gent se sent bé tant pel tema covid com per la gastronomia i el turisme”, reflexionava Manel Escurriola, cuiner del Restaurant Casa Nicanor de Deltebre. La majoria de turistes buscaven passejar, anar en bicicleta, desconnectar, apropar-se a l’ornitologia, segons explicaven alguns visitants a la televisió territorial.

L’ocupació va ser del 100% de dijous a diumenge, i fins i tot s’han millorat globalment xifres del 2019 en bona part perquè la nit del diumenge al dilluns de Pasqua, que acostuma a ser més fluixa, ha millorat un 36% l’ocupació respecte del 2019. En un any normal les reserves d’esta última nit eren del 50% i enguany s’han enfilat fins al 86%. “Hem anat a més en termes d’ocupació, però no d’ingressos: ingressarem menys que el 2019 perquè si bé el nombre de llits ocupats ha estat el mateix, el nombre de persones a les quals s’ha servit un menjar, ha estat menor per les restriccions”, matisa la vicepresidenta de la Federació d’Associació d’Empreses d’Ecoturisme del Delta, Montse Callau.

La limitació d’aforament del 30% a l’interior dels restaurants i el fet que no es poguessen servir sopars ha impedit que els empresaris poguessen fer més caixa. D’un costat, els restauradors van celebrar l’arribada de turistes a la zona amb les agendes plenes en els dos torns de dinar. Amb tot, lamenten que el Procicat no els haja permès obrir en horari nocturn per a esponjar els serveis i donar encara més oxigen al sector.

“Feia temps que no es veia tanta gent per Setmana Santa, després d’aquest any de pandèmia, tothom ha sortit amb moltes ganes”, afirmava la presidenta de l’Associació d’Hostaleria de les Terres de l’Ebre, Juani Piñana, que afegia:  “En els últims dos anys no s’havia vist tanta afluència de gent, normalment treballàvem els dies festius, enguany s’està treballant tota la setmana”. En el cas del restaurant Club Nàutic Casa Montero, la seua propietària Carme Montero explicava que des de dissabte 27 de març havien fet ple cada dia.

Dissabte de Pasqua, a l’Ampolla, els visitants gairebé omplien les terrasses de bars i restaurants del port i aprofitaven el bon temps per a passejar o bé anar amb bicicleta. La majoria dels turistes provenien de Barcelona i de l’àrea metropolitana, però també n’hi havia d’arreu de la demarcació, sobretot de Tortosa, que venien a passar el dia o a fer un arròs. Això sí, al vespre, el tancament dels bars feia que als carrers hi hagués menys gent del que és habitual i la que hi era, s’hagués de limitar a passejar. Les terrasses tancades al vespre posaven el fre a l’èxit de convocatòria de la costa ebrenca.

Alguns hotels també plens

Els allotjaments turístics també van assolir una bona ocupació, Sobretot els càmpings i cases rurals més petites, amb les reserves esgotades des de fa temps, però també alguns hotels. L’Hotel Ampolla Sol, amb una capacitat per a una cinquantena de persones, va registrar una ocupació del 100% durant tota la setmana. “Crec que és de les millors Setmanes Santes que he vist i tinc gairebé 45 anys”, va valorar la responsable de l’establiment Teima Caballe. Tot i que reconeix que, en termes generals, l’ocupació de l’hotel sempre havia estat alta per estes dates, assenyala que només aconseguien estes bones xifres en els dies festius. “Enguany, no hem pogut atendre tota la gent, no ho havíem vist mai”, va destacar.

Malgrat la satisfacció per l’afluència de visitants i les xifres d’ocupació, el sector turístic és conscient que la mobilitat durant estes vacances pot provocar un increment dels contagis i que les autoritats sanitàries decidisquen fer un pas enrere i endurir les restriccions. “Estic segura que després de Setmana Santa hi haurà restriccions, jo l’hagués fet una mica més restrictiva per a poder aprofitar els mesos de maig i juny i començar l’estiu amb una campanya bona; ara estem treballant moltíssim, però tots tenim temor que ens tanquen”, apuntava Caballe. Per tot plegat, el gremi s’encomana a les vacunes i els tests d’antígens perquè puguen recuperar l’activitat plena durant l’estiu i puguen treballar, almenys, com la temporada passada.

La Terra Alta s’omple a vessar

Els allotjaments turístics de la Terra Alta també es van omplir per Setmana Santa. Hostals i restaurants van penjar el cartell de ple pràcticament tota la setmana i fins i tot hi va haver massificacions en actius turístics i paratges naturals, com a les roques de Benet, el parc natural dels Ports o la Fontcalda. La presidenta de l’associació de turisme rural de la Terra Alta, Pilar Miró, assegura que “en alguns moments es va desbordar la capacitat de molts establiments i no es va poder donar servei a tants visitants”. A Horta de Sant Joan les zones d’autocaravanes van ser plenes tot i que es van adaptar nous espais, com el camp de futbol. “En alguns moments fins i tot va poder ser agobiant, amb acumulacions de persones per carrers o en paratges de natura, ja que a partir de les 17 h no hi havia bars oberts ni establiments per prendre alguna cosa tranquil·lament”, destaca. Tot i això, assenyala que, després d’haver-ho passat malament amb les restriccions, “molts establiments van poder omplir després d’un any amb mans buides, i també molts comerços es van beneficiar” de l’afluència de visitants durant esta Setmana Santa.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

9 + 1 =

Últimes notícies