Fins al 31 de març, la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa acull l’exposició “Invisibles però decisives. Dones a la Guerra Civil i la Batalla de l’Ebre”, una mostra que busca visibilitzar el paper de les dones durant el conflicte bèl·lic i recordar la seua tasca en les diverses esferes de la vida quotidiana de la guerra. A través de l’exposició, se pretén rescatar del silenci a moltes de les figures femenines que, sovint oblidades, van jugar un paper fonamental en el decurs de la guerra i especialment en la Batalla de l’Ebre.
Comissariada per Mary Nash, historiadora i catedràtica emèrita de la Universitat de Barcelona, la mostra consta de sis àmbits que analitzen diverses formes de participació femenina en la guerra. A més d’exposar els contextos històrics i socials en què es va desenvolupar esta mobilització femenina, l’exposició també presenta cinc casos concrets de dones que van dixar empremta durant aquell període.
Un dels casos és el de Virgínia Amposta Amposta, mestra i dirigent sindical nascuda a Pinell de Brai el 1903, que va ser afusellada al Camp de la Bota el 8 d’agost de 1939. Un altre exemple és el de Natàlia Tarragó Querol, nascuda a Batea el 1917, qui va combatre com a miliciana de la FAI. Patience Darton, infermera de les Brigades Internacionals durant la Batalla de l’Ebre i Angelina Sanz Xalé, pescadora nascuda a la Ràpita el 1901, són altres protagonistes d’esta exposició.