HomeSocietatTortosa recupera com a festa local la Baixada de la Cinta, una...

Tortosa recupera com a festa local la Baixada de la Cinta, una tradició del s. XII

La devoció a la Santa Cinta està molt present entre tots els tortosins des de l’edat mitjana, encara que en principi ocupava un lloc devocional discret. L’arribada d’una confraria de caràcter gremial i cultural, l’aparició del nom de Cinta i Maria Cinta en l’onomàstica femenina i el fet de començar a aparèixer recreacions artístiques al voltant del lliurament del cíngol, foren elements claus per a aconseguir un augment devocional entre la població de Tortosa.

Com sosté el canonge mossèn Josep Alanyà, director de l’Arxiu Històric Diocesà, “l’esclat de la devoció a la Cinta cal buscar-lo en l’època barroca, quan l’objectivació va cedir a la personificació, amb la qual cosa el culte i la devoció es van enriquir teològicament i antropològicament”. Segons Alanyà tot va acabar dixant un pòsit teològic i espiritual, històric i artístic, “que els segles han fet cristal·litzar i les generacions han enriquit”.

La Reial Arxiconfraria de Nostra Senyora de la Cinta torna a recuperar l’horari habitual de la Missa Commemorativa de la Baixada de la Mare de Déu de la Cinta, després d’uns anys alterat per la situació de la covid. La reial capella a la Catedral de Sant Maria de Tortosa serà l’escenari la matinada del 24 al 25 de març d’un dels actes centrals del calendari religiós tortosí, com és la cerimònia que celebra i recorda aquella matinada del 1178 en què la tradició situa la baixada de la Cinta per a dixar a Tortosa el seu sagrat cíngol. Uns minuts abans es farà la recreació d’aquella nit escoltant l’enregistrament d’una narració que versiona textos de l’època.

El divendres 25 de març va ser declarat per l’Ajuntament de Tortosa, per al 2022, festa local, un fet que no passava des de feia alguns anys. Bítem, els Reguers, i Campredó també tenen atorgada la jornada com a festa local, però no Jesús i Vinallop. La segona festa local tortosina, també relacionada amb la patrona de la ciutat, el dilluns de la Cinta, enguany, 5 de setembre, serà festa local a Tortosa, Jesús, els Reguers i Vinallop.

 

Una pintura de Joan Rebull

Al tríptic que servix per a anunciar l’acte hi apareix la reproducció del quadre fet pel pintor Joan Rebull Llambrich de l’Ametlla de Mar, que un cop més ha volgut estar al costat de l’Arxiconfraria, esta vegada amb una bonica recreació de l’estat actual de la rehabilitada façana de la Catedral amb l’escultura de la Mare de Déu de la Cinta de Marco Augusto Dueñas al centre.

Joan Rebull és l’autor, entre altres obres, del mural Pujada de la Mare de Déu a Mig Camí de l’ermita de la Mare de Déu de la Providència de Tortosa, del mural La Transfiguració de Jesús de l’església parroquial el Salvador de Castelló i de l’obra Aigua, Mare de Déu de l’Aldea.

La pintura de Rebull servirà com imatge de tots els actes de la Reial Arxiconfraria de la Cinta durant el 2022, i el quadre original, obsequi de l’artista, formarà part de la pinacoteca de l’entitat.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

56 + = 65

Últimes notícies