Del 8 al 12 d’octubre, Tortosa acull la 8a edició A Cel Obert, el festival d’intervencions efímeres que pretén fomentar l’interès dels ciutadans i visitants pel patrimoni arquitectònic i cultural de la ciutat.
El festival converteix espais històrics en escenaris de creacions artístiques, pensades per professionals del món de l’art, l’arquitectura i el disseny. En ocasió de la capitalitat de la Cultura Catalana que enguany ostenta Tortosa, esta edició de l’A Cel Obert durarà cinc dies (dos més que en anys anteriors) i es podran visitar vuit intervencions: set al centre històric de Tortosa i una a Jesús. Totes les intervencions estan inspirades en la temàtica que articula les creacions d’enguany: la curiositat.
L’alcaldessa de Tortosa, Mertixell Roigé, s’ha mostrat molt satisfeta per poder recuperar este festival que permet donar a conèixer el patrimoni cultural de la ciutat. “Com bé sabeu, aquest govern municipal que encapçalo té entre les seues prioritats la dinamització del centre històric i esdeveniments com A Cel Obert ens donen l’oportunitat de donar-lo a conèixer“, ha dit l’alcaldessa.
Al pati del Museu de Tortosa es podrà visitar Despuntant, una coautoria de l’arquitecta tortosina Cristina Bestratén. L’autora ha explicat que esta intervenció compta amb la col·laboració de deu centres educatius, i que es tracta “d’una acció en la qual els alumnes han jugat a la descoberta de personatges històrics de la ciutat”. Hi han participat el Col·legi Diocesà Sagrada Família, l’Escola Cinta Curto, l’Escola El Temple, l’Escola de Ferreries, l’Escola la Mercè, l’Escola de Remolins, l’Escola de Sant Llàtzer, l’Institut Cristòfol Despuig, l’Institut Dertosa i l’Institut-Escola Daniel Mangrané.
Per la seua part, el regidor de Cultura, Enric Roig, ha incidit en “la voluntat d’apropar l’art al públic més jove”, i és que a més de l’actuació amb els centres educatius al Museu de Tortosa, també es recupera la col·laboració amb l’Escola d’Art de la Diputació de Tarragona a Tortosa, que ha cedit el seu pati per tal que estudiants del curs d’Arquitectura Efímera de l’Escola d’Art de la Diputació a Reus, instal·len una obra desenvolupada des de la mateixa escola. Es tracta d’Inquietuds Z d’Helena Cortès i la Paula Roch. La intervenció juga amb la repetició d’un element expositiu creat a partir de l’ondulació de teles translúcides
Al pati del Palau Episcopal es podrà veure la instal·lació Demiürg de Gerard Bertomeu (de Tortosa), Pep Tornabell i Enrique Soriano, tres creadors que formen part l’equip convidat d’aquesta edició: CODA. Es tracta d’un despatx d’arquitectura i enginyeria que treballa entre la geometria, la construcció i la computació.
Creacions en xarxa
Estirant el fil d’Estel Jou i en Ramon Heras és la instal·lació que ocuparà el claustre de l’edifici de la Immaculada, Espai Immart de l’EMD de Jesús. Es tracta del projecte convidat a través del projecte Transefímers de la Xarxa Transversal, de la qual formen festivals de poblacions com Figueres, Olot, Girona, Granollers, Mataró, Manresa, Sant Cugat, Vilanova i la Geltrú, Reus i també Tortosa. A més, al pati del Monestir de la Puríssima Concepció Victòria es podrà visitar Lucerna de Manuel Bouzas i Santiago del Aguila, una intervenció que és fruit del projecte Transefímers MED, que també promou la Xarxa Transversa i que estimula l’interncavi entre d’artistes de la conca mediterrània (Catalunya, Illes Balears i Occitània). Juntament amb l’A Cel Obert, els festivals que han participat en aquest projecte Transefímers MED han estat: el Festival des Architectures Vives de Montpellier, L’Insòlit de Palma de Mallorca, els jardins de Llum de Manresa, el Lluèrnia d’Olot i la Mostra d’Art Urbà de Granollers.
Més de 92 candidats
La resta d’instal·lacions, són les tres obres seleccionades d’entre noranta-dues propostes rebudes durant la convocatòria del 2020. Al Passatge Franquet s’hi instal·larà Vuit cascades de Luis Albino. El pati del Col·legi de Sant Jordi i Sant Domènec acollirà De cel a terra d’Álvaro Alcázar, Miquel Figueras i Lucia Huerta. Al claustre renaixentista del Col·legi de Sant Jaume i Sant Maties s’hi podrà visitar Gold Digger de Nicola Baldassarre, Salvatore Dentamaro, Francesco Di Salvo i Ilyass Erraklaouy. A diferència d’altres anys, en aquesta edició no es faran visites guiades. No obstant això, els visitants podran escoltar l’explicació de cada intervenció a través del telèfon mòbil, escanejant el codi QR dels panells explicatius situats als accessos dels patis. Durant les visites es prendran les mesures anticovid establertes per les autoritats sanitàries.
Jurat i premis
El jurat encarregat de seleccionar-les estava presidit per Enric Roig, arquitecte i regidor de cultura de l’Ajuntament de Tortosa, i format per Roger Subirà, arquitecte, professor i vicepresident de l’ArquinFAD, la Pilar Lanau, artista contemporània, gestora-dinamitzadora cultural, professora i directora de l’Escola d’Art de la Diputació de Tarragona a Tortosa, en Xavi Pallejà, arquitecte, professor i membre de la Junta del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya Demarcació de l’Ebre, i la Núria Anfruns, arquitecta, dissenyadora d’interiors i membre de l’organització d’A Cel Obert. Una de les tres intervencions efímeres provinents del concurs s’endurà el premi del jurat. L’autor (o autors) serà convidat a desenvolupar un projecte d’art efímer en un altre festival, subvencionat pel Projecte Transefímers de la Xarxa Transversal.
Activitats paral·leles
A Cel Cobert és una branca del festival que s’endinsa en diverses disciplines i busca entrellaçar obres contemporànies amb espais clàssics coberts. Així, la seu del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya Demarcació de l’Ebre acollirà Pietà, una peça de dansa contemporània de Verònica Hernández Royo. D’altra banda, la Sala del Polvorí del Parador de Tortosa serà l’espai on es podrà sentir Parc, un concert acústic de Ferran Palau.