HomeComerçTortosa reivindica el paper comercial i social del Mercat amb una exposició...

Tortosa reivindica el paper comercial i social del Mercat amb una exposició permanent sobre la memòria material i immaterial de l’edifici

Des d’este dissabte, la clientela del Mercat de Tortosa té al seu abast una nova eina per a conèixer amb major profunditat la trajectòria de l’edifici. No només per la seua vàlua arquitectònica i amb explicació sobre la construcció, al final del segle XIX, sinó especialment amb aturada sobre l’activitat humana que el Mercat ha tingut i té com a lloc de referència de l’abastament d’alimentació al centre de la ciutat.

Mitjançant uns panells de gran format, situats als passadissos laterals del Mercat, l’exposició permet descobrir aspectes i imatges retrospectives sobre l’edifici i sobre els oficis ancestrals que hi han tingut més rellevància. “Volem fer especial esment a la part del patrimoni immaterial, a posar en valor les persones que eren protagonistes del Mercat a través dels seus oficis. Exemples com les trosselleres, un àmbit que s’ha anat perdent, però també destacar la importància de productes com l’abadejo, la pesca salada; les baldaneres i cansaladers, amb els quals també podem subratllar el vincle amb l’antic escorxador; la pagesia i la venda de fruita o la peixateria“, expliidaca l’antropòleg i comissari de l’exposició, Marc Ballester.

Foto: Cedida

Amb esta exposició posem una pedra més en la potenciació del Mercat: des del 1887 manté una activitat clau i, després de passar per moltes èpoques, avui continua sent un espai de referència de la vida social i comercial de Tortosa“, ha detallat l’alcaldessa. Meritxell Roigé ha posat com a exemples de la vitalitat de l’espai la varietat de producció alimentària que s’hi pot trobar així com també l’activitat de dinamització que l’associació de venedors del Mercat porta a terme de manera regular: este mateix mes es podrà veure reflectit, una vegada més, amb la nit de tapes que s’inclou al Tortosa Irish English Festival. A més, després que l’Ajuntament habilités la primera illa de tast, són a punt de finalitzar la segona i la tercera illa amb les quals s’ofereixen nous espais a les persones que visiten el Mercat per a socialitzar o per a degustar els productes del Mercat. “Amb estes accions contribuïm a que tothom siguem conscients del passat del Mercat i que, a través d’això, comprovem que el Mercat té molt de futur“, ha afegit l’alcaldessa.

L’exposició és el resultat del treball de recerca iniciat al 2017 pels antropòlegs Marc Ballester i Rosa Rodríguez, amb un treball de camp que ha inclòs entrevistes, documentació històrica i imatges gràfiques d’arxiu. Una exposició organitzada per l’Ajuntament de Tortosa amb la col·laboració de Prisma, Institut Ramon Muntaner (IRMU), Arxiu Comarcal del Baix Ebre i Associació de Venedors del Mercat de Tortosa.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

9 + 1 =

Últimes notícies