HomeSocietatTortosa vol accelerar per a rehabilitar el seu parc d’habitatges i promoure...

Tortosa vol accelerar per a rehabilitar el seu parc d’habitatges i promoure el lloguer

Quan l’Ajuntament de Tortosa ha plantejat recentment una política d’habitatge més activa a la ciutat, i quan la regidoria d’Urbanisme i Habitatge va posar damunt de la taula fa poques setmanes la possibilitat d’accelerar a través dels fons New Generation, el responsable de l’àrea, el primer tinent d’alcaldessa Enric Roig, del PSC, va dir que era “bàsic arribar a tenir un parc d’habitatge digne i amb qualitat a la nostra ciutat”.

I per com ho matisa, en declaracions a esta publicació, no es referix només, ni de bon tros, al problema endèmic del mal estat de molts edificis d’habitatges del nucli antic, sinó a tota la ciutat, per a rehabilitar edificis amb una certa edat en tots els barris i potenciar el lloguer en detriment de la compravenda, en una ciutat a la qual les noves inversions industrials que l’envolten li reclamen una oferta de lloguer assequible i de qualitat que ara no té.

Segons Roig, per a començar hi ha en redacció un Pla local d’habitatge que inclourà un guió sobre com ha de funcionar una Oficina Local d’Habitatge que esdevinga una oficina “gestora” al màxim de les seues capacitats, pas previ a convertir-se també en “agent immobiliari públic” si cal.

La idea que transmet Roig és que hi ha zones o edificis de Tortosa, com Jesús o La Casota, per posar-ne només dos exemples, que si no es rehabiliten difícilment s’hi poden posar els pisos a lloguer, i relativitza el problema dels pisos buits. “Pisos buits n’hi ha, però alguns tampoc no reunixen condicions d’habitatge i s’han de rehabilitar, com algunes edificacions de Ferreries dels anys 70”. El problema sociocultural actual és que, segons el regidor, a Tortosa “la gent vol vendre, però no vol llogar”. I això és el que es vol canviar.

El pla per a provocar una nova tendència, a través dels New Generation, està pensat de cara a l’horitzó del 2026, però les sol·licituds s’han de fer ara, abans del 31 de desembre d’enguany. Hi ha un total de sis programes, canalitzats a través de les diferents administracions.

El primer és el programa de barris que impulsa la Generalitat, en què la Conselleria de Drets Socials ha proposat per a algunes zones de Tortosa una partida d’1,7 milions -que ha de validar l’Estat- i les ajudes poden arribar al 100 % del cost d’obres -en situacions de vulnerabilitat- per a millorar l’accessibilitat d’edificis, les façanes, cobertes o instal·lacions amb criteris de millora d’eficiència energètica, així com actuacions d’urbanització i millora de l’entorn.

El segon programa inclou el finançament de serveis de les oficines d’habitatge i rehabilitació que tinguen l’objectiu de coordinar, informar i facilitar l’accés a les subvencions. A Tortosa, l’Oficina Local d’Habitatge actual oferix ajuts locals a la rehabilitació i a la supressió de l’amiant -el termini de convocatòria ja s’ha acabat- i informació sobre els programes vinculats als New Generations i sobre els ajuts i bons per a promoure el lloguer, tant de gent jove com de gent gran. Segons Roig, l’Oficina està gestionant gairebé 600 ajuts al lloguer.

El programa tres, també canalitzat per la Generalitat i que depèn del repartiment dels fons Next Generation que fa l’Estat, inclou la possibilitat de demanar ajuts per a obtenir una millora de l’eficiència energètica de l’edifici i els habitatges; com més millora energètica, més percentatge de subvenció, que pot arribar al 80 %. “Qualsevol edifici comunitari hi pot accedir i millorar moltíssim les seues condicions”, afirma Roig.

Per als programes u i tres, s’han de posar d’acord les comunitats de veïns, però mentre que el programa u està zonificat, al tres hi pot accedir qualsevol comunitat de qualsevol part de la ciutat. Roig demana “la implicació” de la propietat privada.

El programa quatre afecta a les millores en habitatges individuals: finestres, plaques solars, qualsevol actuació de millora d’eficiència energètica. Els ajuts, en este cas, poden arribar a un 40 % de la rehabilitació.

El programa cinc inclou ajuts per a la redacció del Llibre d’edifici, que els edificis antics no tenen i que són necessaris per a escometre’n la rehabilitació. Les subvencions cobrixen part de les despeses d’honoraris professionals per a l’emissió del Llibre, així com el desenvolupament de projectes tècnics de rehabilitació integral.

“A Tortosa, si ens espavilem, poden entrar-hi molts diners”, proclama Roig. L’Ajuntament, encara que els fons vinguen d’administracions superiors, és tutor d’alguns dels programes, i especialment dels tres, quatre i sobretot del sis. Este sisè programa inclou ajuts per a l’increment del parc públic d’habitatges energèticament eficients destinats al lloguer social o a preu assequible (limitat), mitjançant la promoció d’habitatges de nova construcció o rehabilitació d’edificis no destinats actualment a habitatge, sobre terrenys de titularitat pública.

L’Ajuntament de Tortosa ha fet un pas en este sentit i s’hi ha presentat, per a incentivar o promoure directament este increment del lloguer social.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 24 = 26

Últimes notícies