HomeFestesTot a punt per a unes Festes Majors d’Amposta de quilòmetre zero

Tot a punt per a unes Festes Majors d’Amposta de quilòmetre zero

Concerts amb artistes quilòmetre zero, actes repensats al format covid-19 i activitats per a tota la família. És la base del programa de les Festes Majors d’Amposta, que se celebraran del 13 al 22 d’agost, amb una seixantena d’actes pensats amb la normativa actual del Procicat. D’esta manera, seran les primeres festes postcovid de la capital del Montsià, com deia l’alcalde, Adam Tomàs, “un tast de festes dissenyades amb la realitat que tenim ara mateix”, que es podran gaudir majoritàriament a l’exterior del pavelló 1 d’Octubre i al parc dels Xiribecs.

Un dels punts forts d’estes festes seran els concerts amb artistes quilòmetre zero. “El 97% són contractacions de persones d’Amposta o de les Terres de l’Ebre, perquè necessitem, ara més que mai, confiar i contractar artistes de la zona”, reblava el regidor de Festes, Ramon Bel. D’esta manera, han programat concerts com el de Clàudia Xiva, Mir i Riu, Pepet i Marieta, Los Gitanets i el Paiet Mauri o Montse Castellà. Per a les xiquetes i xiquets, a banda de les activitats infantils, l’estrella fins ara és el concert de Dàmaris Gelabert, la recaptació del qual anirà en benefici d’APASA. “Creiem que serà un èxit. Amb un aforament de 2.000 persones, el primer dia ja n’hem venut un miler”, explicava Bel, que destacava també el Concert dels 80P, la recaptació del qual anirà en benefici del Projecte Emma.

Quant al tradicional Concert de Bandes, davant la impossibilitat de poder fer-lo fer a la plaça de l’Ajuntament, les entitats han decidit ajornar-lo. A canvi, faran un concert per separat al parc dels Xiribecs: la Lira Ampostina amb els Quicos, el 20 d’agost; i la Unió Filharmònica amb un tribut a Nino Bravo, el 22. El regidor de festes recordava que cada un d’estos concerts tindrà un preu de 5 euros per persona i que el benefici íntegre de la taquilla anirà destinat a cada entitat. Pel que fa a les orquestres, actuaran la Cimarrón, els Junior’s i l’Atalaia.

Les activitats més tradicionals tornaran amb força i algunes fins i tot repensades. El repartiment de panoli, banderes i llibrets de festes serà al Casal i als forns de pa de la ciutat, el dia 13. El pregó, el pròxim 14 d’agost al parc dels Xiribecs, l’oferirà la propietària del Frankfurt Querol, Rosa Mari Beltri Drago, que va dedicar quaranta-nou anys a un dels locals de restauració més populars de la ciutat.

L’acte, a més, vol ser “un homenatge a totes aquelles persones que van haver d’abaixar la reixa dels seus negocis durant l’estat d’alarma”, deia l’alcalde durant la presentació de la pregonera. Com a novetat, este any a l’acte del pregó s’afegirà la presentació dels representants de festes. “És el primer any que hi ha representants a més de pubilles, per això hem volgut fer un acte conjunt amb el pregó”, seguia Bel. Entre el 2020 i el 2021 s’han apuntat com a representants 10 persones d’entre 15 i 16 anys, vuit noies i dos nois, i 35 de nou anys entre els quals hi ha nou xiquets.

Quant al Concurs de vestits de paper, enguany s’ha substituït per l’exposició Paper i fil a la festa. 50 anys del concurs de vestits de paper d’Amposta, que es pot veure al Museu de les Terres de l’Ebre fins al 30 d’octubre. Al mateix museu també s’ha preparat la conferència Moda, disseny i tradició sobre l’art dels vestits de paper, així com un homenatge a les modistes d’estos 50 anys, el 20 d’agost.

Pel que fa als actes taurins, les cinc tardes de bous i els bous embolats es faran a una plaça mòbil amb control d’aforament i totes les mesures fixades pel Procicat. Per a accedir-hi la gent haurà de pagar 5 euros la tarda, però hi haurà disponible un abonament de 15 euros
Finalment, a cinc minuts de les dotze de la nit, el 22 d’agost, un petit castell de focs d’artifici clourà les Festes Majors.

Més enllà del programa, en el qual el regidor de Festes confirmava que feia mesos que treballa sense saber si es podran fer, Bel declarava que “tot i que tenen molts menys actes, em costen més d’organitzar que les que fèiem abans de la pandèmia. No és fàcil muntar-ho per acontentar a tothom”. La reducció d’actes per la situació actual s’ha vist clarament reflectida al pressupost de festes, que enguany és de 115.000 euros, una tercera part del que es va destinar en les darreres  abans de la covid-19, l’any 2019.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 72 = 77

Últimes notícies