HomeMobilitatTrànsit demana extremar la precaució a la carretera després que juliol hagi...

Trànsit demana extremar la precaució a la carretera després que juliol hagi acabat amb 20 morts, dos més que el 2022

El Servei Català de Trànsit (SCT) ha demanat extremar la precaució al volant i no relaxar-se durant l’agost. Ho ha fet després que el mes de juliol hagi acabat amb vint víctimes mortals a les carreteres catalanes, quatre de les quals en menys de 48 hores. Aquesta xifra suposa un increment respecte l’any passat, quan divuit persones van perdre la vida. En termes globals, en el primer semestre de l’any, han mort 91 persones en 80 accidents a la xarxa viària interurbana. Suposa una reducció del 9% respecte el mateix període de 2022 quan van registrar-se 100 defuncions en 91 sinistres mortals. El 34% d’aquestes víctimes mortals han estat motoristes. En concret han perdut la vida 31, set de les quals durant el mes de juliol.

El Servei Català de Trànsit ha apel·lat a la precaució i la responsabilitat dels usuaris en els desplaçaments per evitar sinistres i morts a la carretera el que resta d’estiu. En aquesta direcció, ha fet una crida a no relaxar-se en la conducció durant l’agost i ha recordat que l’alcohol i les drogues són incompatibles amb la conducció.

Ha avisat que en termes generals les distraccions són la principal causa d’accident, sobretot les que estan relacionades amb l’ús dels telèfons mòbils. Les segueix la velocitat, per la qual cosa el SCT ha demanat respectar les limitacions i utilitzar els elements de seguretat passiva correctament.

Pel que fa a les dades del primer semestre de l’any, el SCT també ha informat que durant aquest període també han disminuït un 12,1% els sinistres mortals. Alhora, ha detallat que pel que fa als ferits de gravetat, enguany se n’han registrat 421, un 8,8% més respecte el 2022.

Repunt dels accidents mortals de motoristes

Enguany han mort a les carreteres catalanes 31 motoristes, el que representa el 34% de les víctimes mortals, això significa una de cada tres morts. L’any passat fins al mes de juliol van perdre la vida 26 motoristes.

L’increment de la sinistralitat d’aquest col·lectiu va començar al març i s’ha fet més palesa als mesos de maig, juny i juliol, quan el 50% aproximadament de les víctimes mortals registrades han sigut motoristes. Aquest juliol, de les vint víctimes mortals, set eren motoristes.

Pel que fa al conjunt de col·lectius vulnerables, motoristes, vianants i ciclistes sumen prop de la meitat de víctimes mortals (46,2%) a les carreteres catalanes.

Fins al 31 de juliol han mort també nou vianants i dos ciclistes. En relació amb l’any passat això representa quatre víctimes menys pel que fa als vianants i dues menys pel que fa als ciclistes.

Vuit de cada deu morts, homes

De les 91 víctimes mortals registrades enguany, 74 són homes i disset dones, i en aquest sentit, vuit de cada deu morts a les carreteres catalanes són homes. D’aquests 74 homes, la majoria, 52, eren conductors, però també destaca que set eren vianants. Pel que fa a les disset dones que han perdut la vida, vuit eren conductores, set viatjaven de passatgeres i dues eren vianants.

Les dades de sinistralitat fins a aquest juliol també mostren un percentatge elevat d’homes entre els ferits de gravetat: un 74,4% en comparació amb les dones que representen el 25,6%.

Per edat, la franja que concentra més víctimes mortals és la de 45 a 54 anys, amb dinou víctimes i un increment del 26,7% respecte l’any passat.

Tipus d’accident i dia de la setmana

Pel que fa al tipus de sinistre, en 55 dels 80 accidents hi havia implicat més d’un vehicle, això és prop del 70% dels accidents. Els xocs frontals (23) sumen el 28,8% del total dels accidents mortals. D’altra banda hi ha hagut 25 accidents simples, amb un únic vehicle implicat.

Si analitzem les morts per tipus de dia de la setmana, 47 de les persones finades va ser en accidents de trànsit en dies feiner i les 44 víctimes mortals restants van morir en cap de setmana o festiu. En aquest sentit, el 48,3% de les víctimes mortals s’han concentrat en cap de setmana o festiu.

Es redueix la sinistralitat a l’AP-7

L’AP-7, amb vuit morts, és la via que ha registrat més sinistres mortals, tot i que es manté una clara reducció de les defuncions en aquesta via respecte l’any passat, període en què van morir dinou persones. Aquestes xifres representen una reducció de més de la meitat (58%) de les persones que han perdut la vida en aquesta autopista.

D’altra banda, l’N-340, la C-17 i la C-32 han registrat quatre víctimes mortals cadascuna, i a set vies més s’han comptabilitzat tres morts: l’A-2, N-II, C-12, la C-37, la C-53 i la TV-3022[1].

Baixa la sinistralitat a tres de les quatre demarcacions

Si analitzem la sinistralitat per demarcacions, a la xarxa viària de Barcelona hi ha hagut 39 víctimes mortals, sis menys que l’any passat. Aquest mes de juliol han mort deu persones per accident de trànsit a la demarcació. Des que ha començat l’any, les comarques amb més víctimes mortals han estat el Vallès Oriental i el Baix Llobregat, amb onze i cinc morts respectivament. A Barcelona destaca que de les 35 persones mortes quinze són motoristes.

A les carreteres gironines, aquest any han mort catorze persones, sis menys respecte l’any passat. Aquest juliol s’han registrat tres víctimes mortals. L’Alt Empordà, amb vuit morts, és la comarca que més defuncions ha registrat aquest 2023. També cal destacar que més de la meitat de les víctimes a Girona són motoristes, un total de vuit.

A la xarxa viària de Tarragona han mort fins al 31 de juliol 24 persones, quatre menys que el 2022. Aquest juliol cinc persones han perdut la vida en accidents a les carreteres tarragonines. Des de l’1 de gener, les dues comarques amb més morts han estat l’Alt Camp, amb vuit, i el Baix Ebre, amb sis. A la demarcació hi ha cinc vies amb tres morts: l’AP-7, la C-14, l’N-340, la C-37, i la TV-3022.

L’única territori on no disminueix el nombre de morts respecte al 2022 és Lleida, on hi ha hagut catorze persones que han perdut la vida enguany, el doble que el mateix període de 2022, quan en van ser set. Aquest juliol dues persones han mort per accident de trànsit a les carreteres de la demarcació. L’Urgell (sis morts) i la Segarra i el Segrià (tres morts respectivament) són les comarques que n’han acumulat més. A banda, a Lleida, la gran majoria de víctimes mortals, dotze, viatjaven en turisme i les altres dues eren motoristes.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

53 + = 60

Últimes notícies