HomeSense categoriaUn any després del foc: i la nova ruralitat?

Un any després del foc: i la nova ruralitat?

EDITORIAL // Les efemèrides sovint servixen o s’aprofiten per a fer balanç. El 26 de juny del 2019, ara fa tot just un any però amb unes temperatures molt més altes i rigoroses que les d’enguany, s’iniciava a la Ribera un incendi que durant les primeres hores va resultar esfereïdor i que va posar en escac tot un model de ruralitat abocada al despoblament i de gestió del paisatge i de l’agricultura que va quedar clar que alimenta el risc dels focs d’última generació, que tenen un potencial impossible de controlar. Ens situàvem a les portes del desè aniversari de l’incendi mortal d’Horta.

En esta ocasió no va haver-hi danys personals i el foc va acabar cremant finalment menys hectàrees de les que podia haver engolit, però el debat generat no era ni és quantitatiu ni se centra en les conseqüències, sinó en les causes. És un debat de model en el qual en un primer moment, com acostuma a passar en estes ocasions, polítics i agents socioeconòmics van fer encaixar promeses de canvi, per a revertir la despoblació, afavorir la reactivació agrària no només per a fixar població sinó també per a propiciar un paisatge més endreçat, apostar per la digitalització de les zones rurals, etcètera, etcètera. S’han llançat iniciatives, algunes des del govern, algunes des de la societat civil, però més molt enllà de la solidaritat recollida per Rebrotem, encara hi ha molts dubtes sobre el nivell de compromís de tothom, començant pel Govern i per la política, per a dur a terme un veritable canvi estructural.  
Algunes de les apostes per a una nova ruralitat han anat quedant diluïdes, de la mateixa manera que la “nova normalitat” fruit de la catedralícia crisi del coronavirus no porta camí de provocar canvis positius radicals en les societats que l’estan patint. 

D’altra banda, són moltes les veus que es queixen que des de les administracions s’ha prioritzat la gestió del bosc i dels terrenys forestals, sense donar prou suport a la pagesia, que és la que a última hora ha de fer el mosaic que frene les flames. 

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 33 = 35

Últimes notícies